Duitse economie op rand van recessie

Het Herfstrapport lekte maandagavond uit. "De Duitse economie bevindt zich op de rand van een recessie", concluderen de zes instituten in hun halfjaarlijkse economische rapport aan de Duitse regering. Bij het Lenterapport in april rekenden de instituten voor dit jaar nog op een economische groei van 2,2 procent van het Duitse bruto binnenlands product (BBP).

Volgens de conjunctuurdeskundigen begon de groeivertraging van de Duitse economie ongeveer een jaar geleden. De aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington op 11 september hebben het economisch klimaat nog verslechterd. Voor de rest van het jaar zien de zes het somber in: "De zwakte zal nog tot het einde van het jaar aanhouden."

Het Herfstrapport van de conjunctuurinstituten is aanmerkelijk zwartgalliger dan de afzonderlijke conjunctuurvoorspellingen die de zes regelmatig publiceren. Het Berlijnse instituut DIW, dat doorgaans bekend staat als het neerslachtigste onder de instituten, hield tot gisteren nog rekening met een economische groei van 1 procent voor dit jaar. De andere instituten, Ifo, HWWA, IfW, RWI en IWH, waren nog iets optimistischer.

De conjuncturele malaise mist haar uitwerking niet. Volgens het Herfstrapport komt het Duitse begrotingstekort dit jaar uit op 2,5 procent van het BBP, in plaats van de 1,5 procent waarop de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, rekende. Volgend jaar zal het tekort ietsjes teruglopen tot 2 procent, maar het ligt daarmee nog altijd aanzienlijk boven de geplande 1 procent.

Ook de werkloosheid stijgt volgens de zes instituten als gevolg van de kwakkelende economie. In de loop van de winter zullen volgens het Herfstrapport ongeveer 3,9 miljoen Duitsers zonder werk zitten. Daarmee is het duidelijk dat bondskanselier Gerhard Schröder een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften uit 1998 niet kan waarmaken. Destijds had hij beloofd de werkloosheid voor de verkiezingsherfst van 2002 onder de magische grens van 3,5 miljoen mensen te krijgen.

Voor de hele eurozone verwachten de zes conjunctuurinstituten een gemiddelde economische groei van 1,5 procent dit jaar en 1,8 procent in 2002. De Europese Centrale Bank zal volgens de verwachtingen van de zes de rente dit jaar nog een keer met 0,25 procentpunt verlagen. Daarmee is volgens de instituten dan ook wel de bodem bereikt want voor 2002 verwachten zij geen renteverlagingen door de ECB.

BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud