ECB en Fed verlagen rente met 50 basispunten

Daarmee willen beide centrale banken de economie een zetje geven na de bloedige aanslagen in de VS. Beide banken willen vermijden dat de beurzen te zwaar onderuit zou gaan.

De Federal Reserve verlaagde de- basisrente met 50 basispunten tot 3%. In Europa bedraagt de rente na de daling nu 3,75%.

In Europa komt de rentedaling vrij onverwacht. De ECB verlaagde de rente tot nu toe maar twee keer en telkenmale met 0,25 procentpunt. Critici vonden dat de ECB te weinig ondernam om de economie actief te ondersteunen.

Het is de derde keer dit jaar dat de Fed de rente verlaagd tussen vergaderingen van het openmarktencomité. In dat opzicht is de renteverlaging onverwacht, maar verschillende waarnemers zijn toch niet verrast over de ingreep in het kielzog van de terroristische aanvallen op de VS.

In de bijbehorende mededeling stelde de Fed dat de economische verzwakking een veel groter risico blijft dan een mogelijke inflatieopstoot. Bijkomende rentedalingen worden dus niet uitgesloten. "Zelfs voor de tragische gebeurtenissen van vorige week, blijven tewerkstelling, productie en bestedingen zwak. De rampen kunnen deze bestedingen nog verder omlaag duwen", stelt de Fed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud