ECB stimuleert speculatie over renteverlaging op 30 augustus
De ECB herhaalt dat het huidige rentepeil gepast is om prijsstabiliteit op middellange termijn te waarborgen. Maar zij voegt eraan toe dat het noodzakelijk is de economische ontwikkelingen van nabij te volgen die deze beoordeling kunnen beïnvloeden.
Bovendien merkt de ECB op dat de economische groei in de eurozone in het eerste halfjaar lager was dan verwacht. 'Dit heeft gevolgen voor de groeiramingen voor het hele jaar.' Opmerkelijk is dat de ECB niet herhaalt dat de groei ongeveer gelijk is aan de potentiële groei, die zij raamt op 2 tot 2,5 procent. De potentiële groei is de groei die lang kan worden volgehouden zonder dat de inflatie toeneemt. Net op het moment dat het maandrapport verscheen, meldde Italië dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,1 procent daalde.
'Er bestaat toenemende onzekerheid over de economische groei in de eurozone in het tweede halfjaar', zegt de ECB. Ze verwijst naar de vertraging van de groei in de rest van de wereld en de mogelijke invloed van veranderingen van het vertrouwen op de binnenlandse vraag. Maar de ECB blijft geloven dat de verwachte daling van de inflatie eind dit jaar en vooral volgend jaar bijdraagt tot een herstel van de consumptie. Ook de belastingverlagingen en de lage rente zullen een positieve weerslag hebben op de groei.
De ECB zegt voor de zoveelste keer dat de hoge inflatie in belangrijke mate te wijten is aan tijdelijke factoren. 'Zonder bijkomende, ongunstige schokken zal de daling van de inflatie wellicht voortduren, met mogelijk een tijdelijke onderbreking.' Maar de ECB herhaalt niet dat de inflatie volgend jaar daalt tot minder dan 2 procent. Zij is wel optimistisch over het voortduren van de loonmatiging.
Economen die na de publicatie van het rapport door het persbureau Reuters werden ondervraagd, zeggen dat er 50 procent kans is dat de ECB de rente verlaagt op 30 augustus, de eerste vergadering na het zomerreces. De hoop op een versoepeling van het monetair beleid deed de Duitse en Belgische langetermijnrente met 6 basispunten dalen tot respectievelijk 4,84 en 5,16 procent.
WV
Meest gelezen
- 1 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 2 Hoop op regering voor Kerstmis smelt weg
- 3 Nakende mega-uitkering zet aandeel D'Ieteren onder druk
- 4 Hoe zwaar lijdt Colruyt onder de verstoorde zondagsrust?
- 5 Architecten zien werk terugvallen, bouwsector onder druk