Advertentie

Economen schrikken van somber Beige Book

BBL-hoofdeconoom Peter Vanden Houte is verrast over de sombere teneur van het verslag. Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, was drie weken geleden nog relatief positief over de economie. Vooral het bericht dat de zwakte in de verwerkende nijverheid uitdijt naar andere sectoren baart zorgen. Volgens Gijzels hoopten vele economen en beleggers nog dat dit niet het geval zou zijn. Die vlieger gaat dus niet op.

Vanden Houtte ligt ook wakker van de krasse uitspraken over de particuliere consumptie, tot nu toe de laatste steunpilaar voor de kwakkelende economie. De daling van het consumentenkrediet en de zwakke kleinhandelsverkopen zijn dus niet lichtzinnig op te vatten. Vooral de kleinhandelsverkopen doen wenkbrauwen fronsen, want de prijzen van producten worden verlaagd of althans laag gehouden. "De lagere prijzen zijn niet alleen een gevolg van de gedaalde productiekosten, maar ook van de verscherpte concurrentie," aldus Vanden Houte. Een gevaarlijke evolutie, want zo knagen de lagere prijzen verder aan de vaak reeds belabberde winstmarges.

Volgens de BBL-econoom zijn er twee redenen voor de verzwakking van de consumptie: enerzijds het effect van de massale afdankingen en anderzijds het vermogenseffect van de koersdalingen op de beurzen. Geen goed nieuws voor de bedrijven, dus. "Bovendien vinden ondernemingen veel moeilijker financiering. De daling van het aantal kapitaalverhogingen en beursintroducties spreekt boekdelen", stelt Vanden Houte.

Advertentie

Philippe Gijzels ziet ook een positief punt in al deze economische ellende: "De Federal Reserve zet de deuren nu wagenwijd open voor verdere rentedalingen. Hopelijk zal in september ook de Europese Centrale Bank in actie schieten. Volgens ons is het inflatiegevaar nu wel geweken."

Vanden Houtte merkt wel op dat de marginale rentedalingen wellicht geen direct sterk effect meer op de reele economie zullen hebben. De renteverlagingen werken nu via de kapitaalmarkten op de reele economie in. "De laatste jaren zien we dat de reele en financiële economieën steeds verder in elkaar verweven zijn. Dit houdt ook een gevaar in, want als de verwachtingen over rentedalingen niet worden ingelost, zakken de beurzen weer."

Volgens Philippe Gijzels is de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. "Wij wachten op twee dingen. Ten eerste, een stabilisatie van de beurskoersen. Dat zien we zeker in Europa nog absoluut niet gebeuren. Ten tweede, een verbetering van de leidende indicatoren die erop wijst dat de reele economie weer herstelt." Zolang deze voorwaarden niet vervuld zijn, raadt hij beleggers aan om zeer voorzichtig met aandelen om te springen. Kiest de belegger toch voor aandelen, dan wijst Gijzels naar traditionele waarden. "Alhoewel, het debacle met Bayer bewijst dat ook traditionele sectoren niet zonder risico zijn."

Dit artikel was eerder te lezen op Tijd-Nieuwslijn.

Advertentie
Gesponsorde inhoud