Advertentie

Economen verwachten nieuwe renteverlaging na zomervakantie

Beleggers liepen er donderdag maar beteuterd bij. Hoofdoorzaak van die sombere stemming op de beursvloeren was het Beige Book, het zeswekelijkse rapport waarin de Amerikaanse centrale bank (Fed) peilt hoe het is gesteld met de Amerikaanse economie. En die blijft er niet al te best uitzien. De economische groei in de VS was bijzonder laag in juni en juli en de voortdurende zwakte in de verwerkende nijverheid lijkt zich nu ook uit te breiden naar andere sectoren. Herstel voor de Amerikaanse economie is dus niet onmiddellijk in zicht. (Fed ziet nog geen herstel voor de Amerikaanse economie)

Omdat het Beige Book als basis dient voor het rentebeleid van de Fed, verwachten veel economen een nieuwe renteverlaging op 21 augustus. Bovendien is ook de hoop toegenomen dat de Europese Centrale Bank (ECB) na de zomervakantie de rente zal verlagen. Totnogtoe had de ECB namelijk altijd beweerd dat het huidige rentepeil aangepast was aan de economische situatie. Maar in haar maandrapport voor augustus verklaarde de ECB dat de rentetarieven zullen worden aangepast aan een vertragende economie en een afnemende inflatie.

Door dit ongunstige economische klimaat blijven aandelen een weinig aantrekkelijke belegging voor veel mensen. In juni trokken de Europese beleggers een recordbedrag van 3,3 miljard euro terug uit beleggingsfondsen in aandelen. Analisten breken zich ondertussen het hoofd over wanneer de Europese beurzen de nu al meer dan een jaar durende baissemarkt van zich af zullen schudden.

Advertentie

Terwijl de zakenbank Salomon Smith Barney gelooft dat de aandelenmarkt zich zal herstellen vanaf het einde van dit jaar, noemt volgens Fortis-econoom Philippe Gijzels de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)

Als er toch beterschap zou komen, dan zullen de Europese aandelenmarkten zich waarschijnlijk sneller herstellen dan de Amerikaanse. De gemiddelde koerst/winstverhouding van de Amerikaanse blue chips is met 24 immers een stuk hoger dan die voor Europese aandelen (19). (Europese aandelen op vooravond van herstel)

Advertentie
Gesponsorde inhoud