Economie herstelt niet voor eind dit jaar

De voorlopende indicator voor de VS, 's werelds grootste economie, daalde in juli met 0,3 punt tot 116,6 punten. Maar in juni was er nog een flinke stijging, waardoor een redelijke kans bestaat dat de bodem van de Amerikaanse conjunctuurcyclus ongeveer is bereikt. De barometers van de OESO proberen niet de economische groei maar keerpunten van de conjunctuurcyclus te voorspellen.

Het uitblijven van een heropleving in de VS zet de Amerikaanse centrale bank (Fed) onder druk om de rente verder te verlagen. De volgende vergadering van de Fed vindt plaats op 2 oktober, maar de Amerikaanse zakenbank JP Morgan denkt dat de Fed niet zo lang wacht en al deze week haar monetair beleid versoepelt.

De voorlopende indicator voor België steeg met 0,1 punt tot 105,5 punten. Dit kan erop wijzen dat het dieptepunt van de Belgische conjunctuurcyclus in zicht is. De economie van België moet normaal relatief snel herstellen omdat de Belgische conjunctuurcyclus traditioneel enkele maanden voorloopt op de Europese cyclus.

In de eurozone hervatte de voorlopende indicator zijn neerwaartse trend. De OESO-barometer daalde met 0,5 punt tot 111,2 punten. Zowel in Duitsland als in Frankrijk, de twee grootste lidstaten van euroland, verslechterden de groeivooruitzichten.

De centrale bankiers geloven dat het dieptepunt van de conjunctuur is bereikt. Eddie George, gouverneur van de Britse centrale bank, zei na een vergadering van de centrale bankiers van de Groep van Tien dat de wereldeconomie ongeveer een bodem heeft bereikt. Hij weigerde echter te voorspellen in welke maand de heropleving begint. "Ik verwacht dat 2002 een jaar wordt van herstel, niet een jaar met een forse stijging van de groei."

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud