Advertentie

Economie VS kromp fors in derde kwartaal

Het ministerie maakte vrijdag in zijn tweede raming bekend dat de economie met 1,1 procent op jaarbasis was gekrompen. Eind oktober ging het nog uit van 0,4 procent.

In het derde trimester verminderden de investeringen, werden overheidsbestedingen teruggeschroefd en vertoonde de handelsbalans een groter tekort. De terreuraanslagen van 11 september brachten ook nog eens het toerisme en het consumenten- en ondernemersvertrouwen een slag toe.

De 1,1 procent terugval is de sterkste economische achteruitgang sinds het eerste kwartaal van 1991, toen de Golfoorlog de laatste recessie inluidde.

De neerwaartse herziening viel ook de analisten tegen. Zij hadden gerekend op een achteruitgang van 1 procent in het derde trimester.

Het ministerie van Handel maakte vrijdag ook bekend dat in het derde kwartaal de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven gemiddeld met 7,1 procent zijn gedaald. Dit is het vierde achtereenvolgende kwartaal met een afname. Voor het laatst gebeurde dat tussen het vierde kwartaal van 1997 en de eerste drie maanden van 1999.

Ook Canada voelt de Amerikaanse neergang aan den lijve. De Canadese economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met de drie maanden ervoor, aldus het Canadese bureau voor de statistiek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud