Economie VS presteert onverwacht beter

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,2%. Dat is beter dan verwacht, want de meeste economen hadden voorspeld dat deze indicator onveranderd zou zijn gebleven. Toch is er niet onmiddellijk reden tot juichen, want de economische groei in de VS bevindt zich nu op het laagste peil in acht jaar tijd.

Bovendien blijft de sfeer somber op de aandelenmarkten nu blijkt dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus onverwacht is gedaald. Daarmee vertoont nu ook de laatste belangrijke indicator voor de Amerikaanse economie tekenen van zwakte. Dat doet vermoeden dat we nog enige tijd zullen moeten wachten op een economisch herstel in de VS.

Yvon Baldewijns van het instituut voor beleggingsstrategie ziet alleszins weinig beterschap voor de komende maanden en verwacht nog altijd zwaar tegenvallende bedrijfsresultaten. Baldewijns gelooft daarom dat de kans op een fikse koerscorrectie nog altijd veel groter is dan die op een forse koersstijging. (Bedrijfsresultaten zullen ook in het derde kwartaal ontgoochelen)

Aandelen zijn momenteel nog altijd duurder dan voor de beurscorrectie. De voorbije twaalf maanden was de gemiddelde koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld dubbel zo hoog dan normaal. Roland Leuschel van de BBL is van mening dat die hoge k/w ' s gerechtvaardigd zijn als zich de komende twee jaar een conjunctuur- of een winstopstoot aandient. Maar de kans dat zoiets gebeurt is eerder klein. (Mooie beurszomer is nog best mogelijk)

Voor Europa blijven de economische vooruitzichten alvast somber, en zit de schrik voor een recessie er goed in. Het Belgische BBP blijkt in het tweede kwartaal gekrompen te zijn met 0,6%, de eerste daling sinds het vierde kwartaal van 1998. Omdat de Belgische economie beschouwd wordt als een goed graadmeter voor de eurozone, staat de Europese Centrale Bank (ECB) nu meer en meer onder druk om donderdag de rente te verlagen. (Amerikaanse en Europese economie evolueren weinig in juli)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud