Economische groei Duitsland valt stil in tweede kwartaal

'De groei in Duitsland is in de lentemaanden tot stilstand gekomen', klonk het gisteren droogjes in Frankfurt. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de kwartaal-op-kwartaalgroei nog 0,4 procent en de jaar-op-jaargroei 2 procent.

De Duitse economie is met een aandeel van 33 procent in het bruto binnenlands product (BBP) van de eurozone de grootste economie van euroland. Een slabakkende Duitse economie werpt dan ook meteen haar schaduw over de conjuncturele situatie in de elf andere eurolanden. Toch is er volgens de Bundesbank nog geen aanleiding om een daadwerkelijke recessie van de Duitse economie te vrezen.

De Duitse regering voorspelde aanvankelijk voor dit jaar een groei van ruim 2 procent. Zij moest die verwachtingen al een paar keer naar beneden bijstellen. Door de lagere groei dreigt volgens de Bundesbank ook het Duitse begrotingstekort op te lopen. De Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, had zich voorgenomen het tekort onder 1,5 procent van het BBP te houden, maar volgens de Duitse centrale bank wordt die doelstelling ruimschoots overschreden. Een deficit van meer dan 2 procent van het BBP behoort volgens de Bundesbank tot de mogelijkheden.

De Duitse centrale bank ziet geen heil in een nieuwe ronde belastingverlagingen. De oppositionele CDU had de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder daartoe opgeroepen om de neerwaartse economische spiraal te stoppen. Volgens de Bundesbank is de impact van regeringsmaatregelen op de conjunctuur meestal zeer beperkt. Bovendien zou een belastingverlaging het begrotingstekort alleen maar verder opdrijven. De regering streeft naar een begrotingsevenwicht in 2006.

De zwaar tegenvallende Duitse groeicijfers verhogen de druk op de Europese Centrale Bank om bij haar volgende vergadering, eind deze maand, de korte rente te verlagen. De Duitse economie is na die van de Verenigde Staten en Japan de grootste ter wereld, maar krijgt in vergelijking met de andere twee grootmachten weinig steun vanuit monetaire hoek. De Amerikaanse centrale bank verlaagde de korte rente dit jaar al zes keer om de kwakkelende economie te helpen en de Japanse centrale bank voert al jaren een extreem soepel monetair beleid.

Een heropleving van de Duitse economie verwacht de Bundesbank niet voor het begin van 2002. Veel zal afhangen van het moment waarop de Amerikaanse economie zich begint te herpakken, meent de Buba. Dat zal 'op zijn vroegst in de loop van de herfst zijn', zei een woordvoerder van de Bundesbank. BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud