Advertentie

Een 12-jarige jongen is maandag in de stad Tetovo, in het noordwesten

Een 12-jarige jongen is maandag in de stad Tetovo, in het noordwesten van Macedonië, om het leven gekomen bij aanvallen van Albanese rebellen. Twaalf mensen raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. Met de gevechten wordt de crisis in Macedonië opnieuw op de spits gedreven. De vredesgesprekken van de Macedonische en Albanese partijen onder toezicht van de Europese Unie en de Verenigde Staten worden eveneens bedreigd, liet de Macedonische regering in Skopje maandag weten.

De rebellen van het Albanese Bevrijdingsleger UCK rukten uit verschillende richtingen naar het centrum van Tetovo op. Op hun weg staken ze huizen in brand en bezetten ze een sportstadion en een tankstation. In een legerkazerne sloegen meer dan veertig granaten in.

Zowel in Tetovo als in het nabijgelegen Sara-gebied voerden de rebellen strijd met de Macedonische veiligheidstroepen. In het Sara-gebied werden Macedonische inwoners in verschillende dorpen uit hun huizen verdreven door de rebellen. Volgens het ministerie van Defensie in Skopje hebben de UCK-rebellen het staakt-het-vuren sedert zondag al 42 keer verbroken.

In Skopje werden intussen verdere pogingen gedaan om een politieke oplossing voor het conflict te vinden. De Macedonische president Boris Trajkovski had een ontmoeting met EU-bemiddelaar François Leotard en VS-gezant James Pardew, zo bericht het persagentschap MIA.

Tussen de Macedonische en Albanese partijen stonden eveneens onderhandelingen op het programma over de voorstellen tot grondwetswijzigingen van de internationale bemiddelaars. De Albanese minderheid in Macedonië wil dat de gesprekken tot meer politieke rechten voor hen leiden. De Macedoniërs zijn pas bereid een politieke oplossing uit te werken, als het UCK-leger van plan is zich te ontwapenen.

Na de nieuwe gevechten is het aantal vluchtelingen dat vanuit de tot nu toe onbezette dorpen naar Tetovo trok, aanzienlijk gestegen. Volgens het Rode Kruis in Macedonië zijn tot nu toe 9.900 nieuwe vluchtelingen in de kampen aangekomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud