Electrabel haalt contract binnen bij Ahold

'Voor Electrabel is dit een nieuwe stap in de concurrentie op de geliberaliseerde Nederlandse elektriciteitsmarkt', zo zei Vanthemsche. 'In eerste instantie gold die vrijmaking alleen voor grote industriële klanten. Maar vanaf 1 januari 2002 kunnen ook middelgrote klanten zelf hun leverancier kiezen.'

De Nederlandse warenhuisketen Ahold profiteerde van die nieuwe mogelijkheid om een veiling op het internet te organiseren voor stroombedrijven. Elektriciteitsbedrijven die vanaf 1 januari 2002 het hoofdkwartier van Ahold, zijn honderden supermarkten van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall van stroom wilden voorzien, konden dat via internet aan Ahold kenbaar maken en vervolgens deelnemen aan de veiling. Ahold had het totale verbruik opgesplitst in twee delen. Electrabel sleepte een van de twee contracten in de wacht; het andere ging naar het Nederlandse elektriciteitsdistributiebedrijf Westland Energy.

Electrabel-woordvoerster Francoise Vanthemsche voegt er aan toe dat het gaat om een contract van relatief beperkte duur. 'De tijd van langetermijncontracten van vijf a tien jaar is voorbij. Met de liberalisering van de elektriciteitsmarkt krijgen we nu contracten van zes maanden tot een jaar, en die evolutie zal zich geleidelijk aan doorzetten'.

'Ahold is een van die multisite-klanten, die vroeger voor verschillende vestigingen verschillende leveranciers hadden. Met de liberalisering van de elektriciteitsmarkt kunnen dergelijke klanten het verbruik van al hun vestigingen groeperen, en daarvoor betere voorwaarden bedingen', aldus Vanthemsche.

Ook in België is die evolutie aan de gang, hoewel ze trager verloopt dan in Nederland. Bovendien wordt de situatie bij ons gecompliceerd door de verschillende wetgeving in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest. Zo kunnen in Vlaanderen alle klanten met een jaarlijks verbruik van 1 gigawattuur (GWh) per site vanaf 1 januari 2002 vrij hun leverancier kiezen.

Maar in Wallonië en Brussel gebeurt de vrijmaking van de markt voor alle klanten met een jaarlijks verbruik van 10 GWh pas vanaf 2003.

'Electrabel gaat nu voor alle Vlaamse klanten met een jaarverbruik van 1 GWh, die vanaf 1 januari 2002 in aanmerking komen voor de geliberaliseerde markt, offertes maken', zegt Vanthemsche. Dat gebeurde trouwens eerder al voor de grotere klanten, die in twee fases werden vrijgemaakt (100 GWh en 20 GWh).

HDo

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud