Ergste lijkt achter de rug voor chipsector
De technologieaandelen gaan sterk vooruit dankzij de optimistische vooruitzichten van de Amerikaanse chipproducent Intel en een positief rapport over de chipsector van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Die meent wel dat de sector nog altijd geconfronteerd wordt met overcapaciteit en tegenvallende vraag, maar toch zouden de meeste chipproducenten nu het ergste achter de rug hebben.
Toch is er nog niet onmiddellijk reden tot juichen, want in de Verenigde Staten blijft de stroom teleurstellende macro-economische gegevens aanhouden. De NAPM-index, die de evolutie van de verwerkende nijverheid weergeeft, blijkt in juli gedaald te zijn van 44,7 tot 43,6. Dat wijst op een inkrimping van de industrie in de VS. Eerder deze week was al te horen dat consumentenvertrouwen in de VS opnieuw was gedaald en dat de groei van de Amerikaanse economie zich op het laagste peil in acht jaar bevindt. Kan Wall Street in een dergelijk economisch klimaat verbeteren? (Wall Street naar onzeker tweede halfjaar)
Sommige economen zien nog geen reden tot paniek. Volgens Peter vanden Houte, hoofdeconoom bij BBL, zal de Amerikaanse economie aantrekken vanaf het vierde kwartaal. Een eventuele herstelbeweging zal wel trager verlopen dan eerst gedacht. (Hoofdeconoom BBL verwacht heropleving Amerikaanse economie in vierde kwartaal en Economisch herstel loopt niet van een leien dakje).
Wat de Belgische economie betreft, lijkt de dalende trend stopgezet. ( Belgische economie lijkt aan de beterhand). In Europa zal de economische groeivertraging wellicht nog een tijdje aanblijven, want zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen daalden in juli voor de zevende keer op rij. Maar Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), besloot donderdag opnieuw de het Europese rentepeil ongemoeid te laten. Veel economen betreuren die maatregel, want nu blijkt dat de inflatie in de eurozone de laatste maand onverwacht onveranderd bleef, leek er voldoende ruimte te bestaan voor een soepeler monetair beleid.
Meest gelezen
- 1 Crisis bij Stellantis komt het hardst aan in België
- 2 Nieuwe N-VA-schepen van Stadsontwikkeling Johan Klaps zelf actief in Antwerps vastgoed
- 3 'Frietkoning' Clarebout duikt op in imperium van streekgenoot Vindevogel
- 4 Europese rechter zet transfersysteem in het voetbal op losse schroeven
- 5 Groen licht voor Europese invoertarieven tot meer dan 45 procent op Chinese auto's