EU-Commissie breidt zaak tegen Microsoft uit

De Europese Commissie zei gisteren dat ze Microsoft een nieuwe klachtenbrief stuurde. Een dergelijke klachtenbrief is de start van een EU-procedure wegens concurrentievervalsing. De Commissie richt met haar nieuwe procedure haar pijlen op Windows 2000, het besturingssysteem dat Microsoft vorig jaar lanceerde. Brussel kondigde al in februari 2000 aan dat het zou onderzoeken of Microsoft met Windows 2000 zijn dominante positie op de pc-markt poogt uit te breiden naar de servermarkt.

Op basis van dat onderzoek kwam de Commissie blijkbaar tot het besluit dat dit het geval is. Volgens de Commissie verzwijgt Microsoft voor producenten van alternatieve serversoftware noodzakelijke informatie over interoperabiliteit. Zonder die informatie is het voor de alternatieve software onmogelijk om te communiceren met de dominante Windows-omgeving. Volgens de Commissie maakt Microsoft de interoperabiliteitsinformatie slechts selectief bekend. Een dergelijke praktijk door een dominante speler is strijdig met de EU-concurrentieregels.

Voorts verdenkt de Commissie Microsoft ervan zijn licentiesysteem voor Windows 2000 te misbruiken. Wanneer klanten ervoor kiezen naast Microsoft-software ook andere serversoftware te gebruiken, worden ze gedwongen meer te betalen, stelt de Commissie. Op die manier worden alle consumenten kunstmatig naar Microsoft-serversoftware gedreven.

Ten slotte vindt de Commissie dat Microsoft illegaal handelde door zijn nieuwe Media Player-standaard op te nemen in het Windows-besturingssysteem. De Media Player-software dient om audio- en videobestanden af te spelen. Volgens de Commissie ontneemt Microsoft door het automatisch installeren van zijn Media Player de consument de keuze van welke audio- en videosoftware hij op zijn computer wil.

In augustus vorig jaar startte de Commissie al een procedure tegen Microsoft over eerdere versies van het Windows-besturingssysteem. De beschuldigingen waren toen gelijkaardig als die in het geval van Windows 2000. De Commissie behandelt de twee procedures voortaan als één zaak. Microsoft krijgt twee maanden om te antwoorden op de verdenkingen van de Commissie. De softwarefabrikant kan ook een hoorzitting vragen.

Een commissiewoordvoerster zei gisteren dat er nog geen onderzoek loopt naar Windows XP, de nieuwste Windows-versie die in oktober gelanceerd wordt. Microsoft zei gisteren er het volste vertrouwen in te hebben dat de Commissie tot het besluit zou komen dat Microsoft de EU-concurrentieregels eerbiedigt.

JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud