Advertentie

'EU en VS beschouwen Palestijnen te veel als underdogs'

Harry Kney-Tal, de ambassadeur van Israël bij de Europese Unie, ziet een belangrijke rol weggelegd voor de EU en de VS in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. 'Zij moeten druk uitoefenen op Arafat om het conflict op een vreedzame wijze op te lossen. En zij moeten de Palestijnen duidelijk maken dat enkel een compromis tot vrede kan leiden. Een vredesakkoord moet twee winnaars opleveren, niet één winnaar (de Palestijnen) en één verliezer (Israël)', zegt Kney-Tal in een gesprek met de redactie. De ambassadeur meent dat de westerse publieke opinie fout zit door alleen maar toegevingen te eisen van Israël en geen van Palestijnse zijde.

'Het wordt hoog tijd dat de EU en de VS meer aandacht besteden aan het gejuich in de Palestijnse gebieden en de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon telkens een Palestijnse zelfmoordactie erin slaagt enkele Israëli's om het leven te brengen. Het wordt ook hoog tijd dat de EU en de VS Arabisch leren zodat zij verstaan wat Arafat en de Palestijnen in het Arabisch verkondigen over de joden en Israël. In het Engels gebruikt Arafat vriendelijke, brave en verzoenende taal. In het Arabisch hanteert hij een anti-joodse en racistische taal en schildert hij de joden af als niet-mensen. Bovendien schrikken de Palestijnen er ook niet voor terug de pers te manipuleren door vervalste foto's te verspreiden en Israëlische aanslagen te ensceneren'.

Kney-Tal hekelt ook de houding van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International. 'Zij hebben enkel aandacht voor het lijden van de Palestijnen, amper voor dat van de Israëli's'.

Advertentie

De ambassadeur ontkent met klem de westerse beschuldiging dat Israël zijn toevlucht neemt tot staatsterrorisme. 'Het is een zware beschuldiging die in de hand speelt van de Palestijnen die niet liever willen dan dat Israël wordt beschuldigd van staatsterreur. Israël heeft echter, net als elk ander land, het recht zichzelf en zijn burgers te beschermen, zoals het handvest van de Verenigde Naties schrijft. Wanneer we Palestijnse terroristen elimineren, doen we dat om Israëlische levens te redden. We schakelen hen uit opdat anderen kunnen leven. Bovendien mogen we niet vergeten dat de Palestijnse overheid niet optreedt tegen deze terroristen, wat Arafat in september 1993, in een brief aan de toenmalige Israëlische premier, Yitzhak Rabin, nochtans plechtig had beloofd'.

Kney-Tal verwijt de Palestijnen geweld te gebruiken omwille van strategisch-politieke redenen. 'Het Palestijnse geweld heeft slechts één doel: de Israëlische positie ondermijnen om zo nieuwe toegevingen af te dwingen. Arafat doet niets dan alleen maar klagen. Hij heeft nooit constructieve voorstellen op tafel gelegd over hoe hij de toekomstige Palestijnse staat en de relatie met Israël ziet'. CP

Pagina 4: Verdere berichtgeving

Advertentie
Gesponsorde inhoud