Advertentie

EU wil nieuwe regels voor grensoverschrijdend betalingsverkeer

België organiseert als EU-voorzitter talloze conferenties en studiedagen. Maandag mag er op zo'n studiedag vuurwerk verwacht worden. De Europese overheden treden dan in dialoog met de bankwereld over de kosten van het grensoverschrijdend betalingsverkeer. Tien jaar al klaagt de EU-commissie over de veel te hoge kosten op zo'n overschrijvingen. Tien jaar al doen de banken beloften.

Uit een studie die is uitgevoerd in maart, blijkt alvast dat de banken hun beloften naast zich neer gelegd hebben. De kosten voor een overschrijving naar een buitenlandse rekening zijn nog altijd even hoog als tien jaar geleden. Wel is de snelheid van uitvoering aanzienlijk gestegen. Wat België betreft, ligt de kostprijs voor de overschrijving op de helft van het Europese gemiddelde. Qua snelheid presteren de Belgische banken dan weer slechter dan het gemiddelde.

EU-commissaris bevoegd voor de interne markt Frits Bolkestein is zeer ontgoocheld en stelt zich niet langer tevreden met beloftes. De Europese commissie heeft recent een voorstel uitgewerkt dat grensoverschrijdende overschrijvingen even goedkoop wil maken als binnenlandse. Voor Bolkestein kan met dit voorstel niet langer getalmd worden. De banken zullen op de conferentie van maandag met zeer goede argumenten moeten komen. Volgende week donderdag vergaderen de ministers van economische zaken over het voorstel van Bolkestein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud