Advertentie

Euro breekt even door grens van 0,9 dollar

Omstreeks 16u20 noteerde de eenheidsmunt op 0,9004 dollar. Het was de eerste keer sinds begin mei dat de euro nog boven deze belangrijke grens noteerde. Daarna viel de koers terug: om 16u40 noteert de euro op 0,899 dollar.

Economen merken op dat zij al heel wat cijfers gezien hebben die een vlug herstel van de Amerikaanse economie in vraag stellen. Zij denken dat dit bij de publicatie van de kleinhandelsverkopen en de industriële productie niet anders zal zijn. Beide cijfers staan later deze week op het programma: de kleinhandelsverkopen dinsdag en de industriële productie woensdag. Verwacht wordt dat de industriële productie in juli met 0,3% is afgenomen. Voor de kleinhandelsverkopen gaan de economen uit van een daling met 0,2%. deze week

Naast de Amerikaanse cijfers kijken economen ook uit naar de cijfers over de Franse inflatie en de Duitse groothandelsomzet. Deze cijfers zullen een indicatie geven over een mogelijke renteverlaging door de Europese Centrale Bank eind augustus. De ECB liet verleden week verstaan dat de lagere groei in de eurozone mogelijk een bijsturing van het monetair beleid vergt. Een renteverlaging door de ECB, de eerste sinds mei, is goed nieuws voor de euro omdat het de hoop op een herstel van de economie in de eurozone kan stimuleren, waardoor beleggers hun Amerikaanse effecten kunnen ruilen voor Europese.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud