Advertentie

Euro stijgt voor het eerst in drie maanden tot 0,90 dollar

De euro zette zijn stijgende trend van de jongste vijf weken voort en steeg rond 16 uur even boven 0,90 dollar. Later viel de munt lichtjes terug om te sluiten op 0,8976 dollar tegenover 0,8941 dollar vrijdag. Daardoor daalde de dollar tot 44,94 frank ten opzichte van 45,12 frank.

De dollar staat onder druk sinds midden vorige week, toen de Amerikaanse centrale bank (Fed) een somber conjunctuurrapport publiceerde. De Fed zei dat de Amerikaanse economie in juni en juli nauwelijks groeide en dat de zwakte uitbreidt van de industrie naar andere sectoren.

Dit leidde tot bezorgdheid dat de economische heropleving in de VS later zal beginnen dan verwacht. Sommige economen verlaagden al hun groeiraming en kijken met pessimisme uit naar de Amerikaanse indicatoren die deze week worden gepubliceerd. Vandaag worden cijfers gepubliceerd over de kleinhandelsomzet en vrijdag over het consumentenvertrouwen. Economen voorspellen dat de kleinhandelsomzet in juli met 0,2 procent daalde. De consumptie was de jongste maanden de belangrijkste motor van de groei in de VS.

Bovendien is er wat speculatie dat de regering-Bush overweegt het hardedollarbeleid te verzachten. De Amerikaanse president George Bush zei enkele weken geleden dat de wisselmarkten de koers van de dollar moeten bepalen. Hij gaf ook toe dat de sterke dollar een negatieve invloed heeft op de uitvoer. De Amerikaanse industrie dringt al maanden aan op een goedkopere munt.

Ten slotte profiteert de euro de jongste dagen van speculatie over een Europese renteverlaging in de nabije toekomst, die de groei zou stimuleren. De Europese Centrale Bank zei donderdag dat de economische groei lager is dan verwacht en ze suggereerde dat ze bereid is haar monetair beleid te versoepelen.

Liesbeth van de Craen, econome van de BBL, verwacht dat de euro geleidelijk blijft stijgen. Geleidelijk op voorwaarde dat de heropleving in de VS er komt. Anders kan de stijging sneller verlopen. Van de Craen merkt op dat de euro de jongste tijd minder gevoelig is voor slecht nieuws van het thuisfront en de dollar gevoeliger. Zij voorspelt dat een euro over een jaar 0,95 dollar waard is.

Ook Frank Lierman, hoofdeconoom van Artesia, gelooft in een verdere stijging van de euro. Hij verwijst naar het later dan verwachte herstel van de Amerikaanse economie, de druk op de regering-Bush om de dollar naar omlaag te praten en de kortetermijnrente en economische groei die in de eurozone hoger zijn dan in de VS. De enige stoorzender voor de euro zijn de hoge olieprijzen. Lierman voorspelt een eurokoers van 0,95 dollar eind dit jaar. WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud