Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 beperkt schade tot 1,7%

Steeds meer waarnemers zijn het er over eens dat de economische malaise wel eens langer zou kunnen duren dan aanvankelijk werd gedacht. Bij de meeste economen lijkt de gedachte veld te winnen dat herstel niet meer voor dit jaar is en ten vroegste begin volgend jaar mag verwacht worden. Creyf's-topman Michel Van Hemele had het vorige week over de lente van 2002. In Vacature verwoordt Petercam-hoofdeconoom Geert Noels het als volgt: "We mogen deze vertraging niet afdoen als een slippertje. We blijven beter voorzichtig". Hij ziet bijgevolg niet direct tekenen van herstel. "Japan, noch de VS of één van de nieuwe landen kunnen momenteel de rol van locomotief spelen".

Het hoeft niet te verbazen dat deze sombere vooruitzichten als een donderwolk boven de aandelenmarkten blijven hangen. "Rotslecht, zeer twijfelachtig en krampachtig", zo omschreef Janine Van Assel, handelaar bij Petercam het beursklimaat in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn. "Ik ken zeer doorwinterde beleggers die nu afhaken en al hun aandelen verkopen. Die ervaren beleggers zijn ook zeer pessimistisch. " Van Assel vindt toch dat de macro-cijfers die vorige week gepubliceerd zijn niet zo slecht waren; "De beleggers zien alleen het negatieve", reageert ze. Luk van Heden, hoofd beleggingsbeleid bij KBC Asset Management, sluit zich hierbij aan. "De negatieve reactie op de beurzen is overtrokken". Van Heden meent dat het overdreven pessimisme niet kan blijven duren en dat er een punt zal komen waarop de beleggers terug meer oog zullen krijgen voor goed nieuws. "Wat die vonk zal geven, een macro-economisch cijfer of meevallend bedrijfsnieuws, dat is moeilijk te zeggen", aldus Van Heden.

Op Euronext Brussel werd de Bel20-index vooral door de financiële aandelen onderuit gehaald, met de zwaargewichten Fortis en Dexia op kop. De Belgische-Franse groep keek tegen een verlies aan van 1,8% tot 16,76 euro. Later deze week maakt Dexia de halfjaarcijfers bekend.

Behalve D'Ieteren gingen de meeste andere Bel20'ers het trouwens ook onder het nulpunt zoeken. In de chemie- en farmasector verloor Solvay 2,9% tot 61,30 euro en bij de supermarktconcerns moest Colruyt met 4,6% achteruit tot 43,64. Interbrew moest met 0,5% terug tot 28,81. Het voorbije weekend staken andermaal geruchten op dat Heineken van plan is een bod van net geen 2 miljard euro uit te brengen op Carling, het Britse biermerk van Interbrew uit de Bass-stal. De Nederlandse groep wou geen commentaar geven. In de technologiehoek werd Barco verder afgestraft en slikte een verlies van 6,2% tot 35,50.

Heel wat beter verging het Docpharma dat zich als lieveling van het Brusselse beleggerspubliek lijkt te ontwikkelen. De aandelen werden vandaag 13% meer waard tot 24,0 euro. Beleggers die bij de introductie intekenden hebben inmiddels bijna drie keer hun inzet verdiend.

De rode lantaarn was met ruime voorsprong voor Real Software dat 15,4% liet liggen op 4,40 euro. Op de algemene vergadering van obligatiehouders van Real Software werd het quorum niet gehaald en kon niet worden gestemd over de herstelmaatregelen die op tafel lagen.

Steven Vandenbroeke

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud