Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 fors onderuit

De overige Europese beurzen starten eveneens fors lager. Donderdag zochten zij ook al diepterecords op. De ongeruste beleggers krijgen een stroom bedrijfsnieuws te verwerken. Jammer genoeg kan deze stroom hen niet meteen optimistischer maken over een mogelijk snel herstel van de economie en de daarbij horende bedrijfswinsten.

De winst van Electrabel zakte meer 4% in de eerste jaarhelft bij een omzet die 55% hoger ging. Het aandeel zakt 3,3% tot 238,1 euro. Autoverhuurder D'Ieteren moest donderdag eveneens bekennen dat de netto courante winst licht was teruggelopen en verliest 0,5% tot 190 euro.

Umicore verliest, net zoals donderdag, 3,3% tot 42,6 euro. Het bedrijf stuurde donderdag een onverwacht sterke winstwaarschuwing uit.

GIB was de afgelopen dagen een mooie klimmer, maar moet vrijdag onder winstnemingen 2,6% lager tot 53,6 euro. Ook Fortis verliest 2% tot 28,6 euro. Donderdag moest het aandeel fors lager door verkeerde berichten dat Suez zijn belang in Fortis binnenkort zou verkopen. Dit werd pas nabeurs rechtgezet. Beleggers weten evenwel dat Suez zijn belang gaat verkopen, waardoor deze druk op het aandeel blijft wegen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo herhaalde voorzitter Cordier van Telindus dat de omzet en de bedrijfswinst dit jaar met minstens 25% zal groeien. Deze groeicijfers zullen trouwens jaarlijks tot en met 2004 gehaald worden. Deze uitspraken komen op een moment dat leveranciers en sectorgenoten moeten toegeven dat zij niet meteen beterschap verwachten. Dit volstaat evenwel niet om het aandeel hoger te sturen, Telindus noteert onveranderd op 9,1 euro.

Warenhuisketen Delhaize kon donderdag uitpakken met een mooie stijging van de bedrijfscashflow van 50%. Bovendien bevestigde de groep zijn doelstellingen. Analisten hadden met belangstelling uitgekeken naar de cijfers van Delhaize. Het belang van de Amerikaanse markt is het afgelopen jaar immers fors toegenomen. Toch verliest Delhaize 1,25% tot 63 euro.

Barco is, de enige stijger binnen de Bel20 met een waterwinstje van 0,05% tot 38,5 euro. Nochtans kon het bedrijf bij de publicatie van de magere halfjaarcijfers, geen vooruitblik geven voor het hele jaar. Bovendien ruilde het afgesplitste BarcoNet winstcijfers voor een fors operationeel verlies van 20 miljoen euro. BarcoNet zakt op de brede markt 4% tot 1,9 euro. GIMV duikt 10,5% lager tot 26,1 euro en is daarmee de sterkste daler. Barco maakt nog steeds een groot deel van de portefeuille van GIMV uit.

Docpharma kwam eerder deze week met mooie cijfers en vooruitzichten. Toch kan dit de koers niet ondersteunen. Sinds de beursgang zijn de aandelen immers meer dan verdubbeld in waarde. Winstnemingen duwen het aandeel dan ook 4,8% lager tot 21,9 euro.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud