Euronext Brussel: Bel20 sluit hoger dankzij Wall Street en financiën

De financiële aandelen begonnen maandagmorgen in verdeelde slagorde aan de beursweek, maar kozen in de late handel toch allemaal voor winst. KBC herstelde wat van de klappen die het recent kreeg en spurtte 2,9% hoger tot 29,90 euro. Dexia won 2% tot 17,20 euro en Fortis werd 1,8% duurder tot 25,80 euro.

IBA, de producent van deeltjesversnellers, steeg 3,6% tot 15,11 euro. Dit felgeplaagde aandeel behoort tot de illiquide waarden van de Bel20, maar de groep kon wel met goed nieuws uitpakken. IBA gaat samen met de Universiteit Gent een centrum bouwen voor de commerciele productie van het radiofarmaceutische product FDG. Het contract heeft een waarde van 1 tot 2 miljoen euro.

Netwerkgroep Telindus won 0,5% tot 8,66 euro. Nochtans was er geen goed nieuws bij Telindus: topman John Cordier werd door een hersenbloeding getroffen.

Slecht nieuws was er ook voor Solvay dat in de VS geplaagd wordt door een nieuwe rechtszaak. Vijf ouders van slachtoffers van de schietpartij in Columbine leggen de schuld bij Luvox, een anti-depressivum van Solvay. De vijf families eisen elk 75.000 dollar. De beleggers lieten zich door dat nieuws niet van de wijs brengen en stuurden het aandeel 1,4% hoger tot 59,90 euro.

Interbrew voegde 0,2% aan de koers toe en belandde op 27,81 euro. Maandag raakte bekend dat twee private equity-spelers meedingen in het bod voor Carling. "Dat kan de prijs opdrijven", legde een handelaar van KBC uit.

Op de brede markt viel IBt op met een winst van 9,9% tot 8,25 euro. Volgens handelaren was er nochtans geen nieuws over de groep. Het volume bleef dan ook beperkt. Ook andere technologieaandelen waren goed op dreef: BarcoNet won 4,9% tot 1,72 euro en Econocom 3,4% tot 14,01 euro.

Creyf's kon zich als belangrijke ICT-dienstenleverancier bij de stijgers voegen en verdapperde 3,4% tot 15 euro. ING Barings bevestigde maandagmorgen de rating voor de groep, maar verlaagde de verwachtingen en het koersdoel. Door de sombere vooruitzichten van collega ManPower en na contact met het management van Creyf's zag het beurshuis zich daartoe verplicht. Tegenover Tijd-Nieuwslijn bevestigde Creyf's onlangs nog zich comfortabel te voelen bij de netto winstverwachting van 46 tot 48 miljoen euro.

Op de brede markt werden verschillende aandelen weer het slachtoffer van illiquiditeit. Zo donderde elektronicawinkelketen Photo hall 12,3% lager tot 7,02 euro. Minder dan 500 aandelen ruilden van eigenaar. Mediagroep Roularta verloor 5,1% tot 18,50 euro. Slechts 79 aandelen werden verhandeld. Beurslieveling Docpharma werd ten slotte door winstnemingen getroffen en verloor 5,9% tot 32 euro.

Op Nasdaq Europe eindigde de neci-index 0,4% hoger op 228,83 punten. De Zaventemse chipverpakker CS2 was de sterkste daler met een verlies van 10,6% tot 0,42 euro.

Alain Petit/Gwen Declercq/Steven Vandenbroeke

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud