Advertentie

Euronext Brussel beperkt verlies

Handelaren waren niet verwonderd dat de beurzen bijna de hele dag met verlies noteerden. " De huidige oorlogsdreiging zorgt voor onzekerheid op de financiele markten. En als deze markten een ding haten, dan is het wel onzekerheid" legt handelaarster Janine Van Assel van beurshuis Petercam uit. Zij vreest dan ook dat we de komende zes maanden niet veel moeten verwachten, behalve hoge volatiliteit.

Gelukkig bleven we van paniektoestanden gespaard, zodat de verliezen op Euronext Brussel binnen de perken bleven. De volumes lagen wel bijzonder laag. Van Fortis, de volumetrekker van de Brusselse beurs, werden slechts 1,25 miljoen aandelen verhandeld. "Niemand is geneigd om in te stappen in deze markt. Het ziet er naar uit dat we weg zijn voor een conflict dat lang zal aanslepen. Dit brengt grote onzekerheid met zich mee. Bovendien zal het langverhoopte herstel hierdoor nog langer op zich laten wachten" legt Van Assel uit.

Op lange termijn is de Petercam-handelaarster evenwel minder pessimistisch. "Alle factoren wijzen er op dat we aan het begin van een mooie hausse-periode staan. De rente is laag, er wordt veel geld in de economie gepompt, de inflatie is onder controle en de olieprijzen swingen niet de pan uit. Bovendien zorgen de herstructureringen er voor dat de bedrijven opnieuw gezond worden. In een normale situatie zou dit leiden tot mooie koerswinsten. De markten moeten dus omhoog, de vraag is alleen maar wanneer".

De financiële aandelen volgden de neerwaartse trend in de buurlanden. KBC ging tijdens de dag tot 4% lager, maar sloot af met een verlies van 0,6% op 32,9 euro. Moeder Almanij daalde 3,9% tot 35,9 euro. Fortis beperkte het verlies in het laatste half uur tot 0,5% en klokte af op 27,35 euro. De geruchten over wanneer en aan wie nutsgroep Suez haar belang in Fortis zou verkopen, doken opnieuw op. Dexia profiteerde van zijn conservatieve imago en won 1,4% tot 17,3 euro. Samen met Interbrew (+1,9% tot 28,6 euro) was de Frans-Belgische groep de enig klimmer binnen de index.

Nadine Bollen/ Bart Haeck/ Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud