Euronext Brussel besluit 0,1% hoger

De Brusselse beurs reageerde nauwelijks op de daling van het Belgische BBP met 0,6%. Nochtans was dit de eerste daling sinds het vierde kwartaal van 1998. Economen hadden slechts een daling van 0,1% verwacht. Een nieuw bewijs dat de economie in het sukkelstraatje zit. Wel vergroot het de kans dat de ECB donderdag de rente zal verlagen: economen wijzen er immers op dat de Belgische economie representatief is voor de gang van zaken in euroland.

Een klein opstootje kwam er toen bleek dat het Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal met 0,2% was gegroeid. Hier hadden economen een nulgroei verwacht. Jammer genoeg zorgde dit goede nieuws slechts even voor frisse positieve energie.

De koersschommelingen binnen de Bel20 waren beperkt. Telindus was de spreekwoordelijke uitzondering op deze regel: het aandeel sprong 3% hoger tot 9,99 euro. Sinds de publicatie van de beter dan verwachte halfjaarcijfers maakt het aandeel rare bokkensprongen. Analisten wijten dit vooral aan het gebrek aan liquiditeit. Bovendien zouden kopers wachten op nog lagere koersen, merken handelaren op.

De Frere-holding GBL hield de Bel20 aan de grond met een verlies van 1,8% tot 62,5 euro. GBL heeft een belang van 25% in Bertelsmann. Deze mediagroep moet van de Hongaarse media-autoriteiten een deel van haar Hongaarse holding verkopen. RTL, dat voor 49% in handen is van Bertelsmann, boekte een winst van 4,1% tot 63,5 euro.

Agfa-Gevaert steeg 0,3% tot 14,9 euro. Woensdag gaven de Duitse mededingingsautoriteiten hun fiat voor de overname van het Duitse bedrijf Seifert en het Amerikaanse bedrijf Pantak. Door deze dubbele overname wordt Agfa op het gebied van rontgenapparatuur voor niet-destructief testen de nummer een in de wereld.

De banken gingen licht hoger in afwachting van de rentebeslissing van de ECB donderdag. Almanij won 0,4% tot 42,9 euro en Fortis klom 0,1% tot 30,77 euro. Alleen KBC zakte 0,3% tot 41,5 euro.

Op de brede markt was DocPharma terug van weggeweest aan de kop van de rangschikking. De eerste dagen na de beursgang verdubbelde het aandeel in waarde. Vandaag woensdag kwam er 4,9% bij tot 18,7 euro. Volgende week maakt de groep voor de eerste keer cijfers bekend.

Koramic herstelde lichtjes van de opdoffer van dinsdag en ging 1,1% hoger tot 31,1 euro. Dinsdag plofte het aandeel 12% lager vanwege de winstwaarschuwing die de bouwgroep tijdens de dag gaf. De slechte cijfers bij dochter Wienerberger lagen aan de basis hiervan. Analisten vonden de koersreactie evenwel overdreven. Bank Degroof wees er bovendien op dat het belang in Wienerberger meer waard is dan de koers waartegen Koramic momenteel noteert.

Onderaan de brede markt, werd opnieuw duidelijk welke gevolgen een verkooporder in een lege markt kan hebben. Zo donderde ProLaser 9,5% lager tot 1,8 euro en zakte Spector 8,4% tot 8,5 euro. Dit ging evenwel niet op voor Ubizen: dat aandeel dook 7,3% lager tot 3,7 euro bij een handel van 160.000 stuks. Het gemiddelde volume bedraagt iets meer dan 30.000 stuks. Sinds de publicatie van de tegenvallende halfjaarcijfers wordt het aandeel evenwel druk verhandeld.

03/286 04 88

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud