Euronext Brussel: Dexia en Interbrew domineren handel

"Het is logisch dat er winstnemingen komen na de vooruitgang van de voorbije weken", legde een handelaar uit. Verder staat deze week in het teken van de herschikking van de MSCI-indices, die voor de helft volgende vrijdag plaatsvindt. "Misschien wordt dat wel een non-event", aldus de handelaar. "Mogelijk heeft iedereen er al goed op geanticipeerd."

In Brussel werd de handel gedomineerd door Dexia en Interbrew.

Dexia kreeg dinsdag al een klap van 4,3% na de publicatie van tegenvallende kwartaalresultaten. Woensdag ging het aandeel nogmaals 4,9% lager tot 16,20 euro. Zowat alle beurshuizen hebben hun advies voor het aandeel verlaagd. "Het feit dat het gewicht van Dexia in de MSCI-indices stijgt, kan het aandeel momenteel niet ondersteunen", stipte een handelaar aan.

De andere financiele zwaargewichten gingen vooruit. Fortis steeg met 1,7% tot 25,66 euro en KBC dikte aan met 2,82% tot 33,47 euro.

Interbrew zakte met 3,9% tot 28,25 euro. Het aandeel werd druk verhandeld en haalde een omzet van 38,1 miljoen euro. Volgens de Financial Times werkt de Belgische biergroep aan een bod op sectorgenoot South African Breweries (SAB). Een succesvolle overname zou van Interbrew de tweede grootste biergroep ter wereld maken, maar volgens de Financial Times zou een overnemer ruim 4 miljard pond op tafel moeten leggen.

Interbrew bevestigde in een persbericht dat een onderzoeksrapport gemaakt werd over South African Breweries en dat dit rapport op termijn tot een bod kan leiden op de Zuid-Afrikaanse groep. "De beleggers vrezen dat Interbrew te veel zal betalen voor SAB", zo verklaarde een handelaar de koersdaling van het aandeel. "Interbrew is er immers voor gekend dat het bereid is hoge prijzen te betalen voor overnames, zoals bleek bij de overnames van het Britse Bass en het Duitse Beck."

Nog binnen de Bel20 dalen de distributieaandelen, mede door de spontane stakingsacties in de sector ten gevolge van het vastlopen van de CAO-onderhandelingen. Zaterdag 1 december hebben de vakbonden een nationale stakingsdag afgekondigd. Colruyt zakte met 2,4% tot 46,74 euro en Delhaize ging 0,9% lager tot 59,20 euro.

Het volatiele D'Ieteren zakte met 4,9% tot 146,1 euro. Barco verloor 2,8% tot 38,60 euro en Bekaert ging 2,5% lager tot 34,31 euro.

Buiten de Bel20 won Ontex 3,6% tot 51 euro. De Belgische producent van luiers bevestigde maandag nabeurs de verwachtingen. Spector steeg met 3,4% tot 9,63 euro.

Roularta dikte met 4,6% aan tot 20,40 euro en NPM noteerde 0,45% hoger op 109,5 euro. Beide groepen verkochten hun belang van 33,33% in het gratis dagblad Metro aan Concentra dat onveranderd bleef op 6 euro.

Bij de dalers staan Ubizen (-6,7% tot 3,9 euro) en ProLaser (-6,3% tot 2,25 euro). ProLaser komt donderdag met kwartaalresultaten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud