Euronext Brussel geeft openingswinst prijs
De Europese beurzen gaven vorige week vrijdag terrein prijs, nadat de Amerikaanse producentenprijzen in juli een daling lieten zien en Wall Street daarop lager opende. Maar Wall Street herstelde later op de dag, omdat de positieve inschatting van de evolutie van de producentenprijzen nadien veld won. Het verdwijnen van het inflatiegevaar maakt immers de weg vrij voor een nieuwe renteverlaging door de Fed op 21 augustus, zo werd geredeneerd. Maar de flinke verliezen op de beurs van Tokio, die het gevolg waren van enkele nieuwe winstwaarschuwingen, zetten toch een domper op de stemming in Europa.
Binnen de Bel20-index tonen de financiele zwaargewichten een gemengd beeld. Fortis daalt met 0,4% tot 28,87 euro en Dexia verstevigt met 0,8% tot 17,25 euro. KBC verzwakt met 0,9% tot 43,64 euro. Het eveneens rentegevoelige Electrabel daalt met 0,04% tot 246,20 euro. KBC Securities bevestigde maandagmorgen zijn koopadvies voor Dexia, terwijl Dewaay het nog steeds houdt op "market performer". Bij Fortis doken vorige week vrijdag weer geruchten op dat Suez zou bezig zijn om zijn belang in Fortis te verkopen. Van die geruchten kon evenwel geen enkele bevestiging worden verkregen.
De grootste bewegingen binnen de Bel20-index vinden we bij Telindus (+1,9% op 10,50) en bij D'Ieteren (-2% op 190,10).
De andere technologieaandelen noteren gemengd. Barco stijgt met 0,7% tot 45,80 euro, maar Agfa-Gevaert gaat 1% lager tot 15,40 euro en IBA laat 1,6% liggen tot 25,20 euro.
Bij de chemie- en farma-aandelen is er winst voor UCB (+0,4% op 43,74), maar verlies voor Solvay (-0,8% op 61,40) en Tessenderlo (-1% op 28,20).
Buiten de Bel20 daalt de koers van Omega Pharma met 2,3% tot 45,95 euro. Het aandeel haalt bovendien de tweede hoogste omzet en moet enkel Fortis laten voorgaan. De Financieel-Economische Tijd maakte in zijn zaterdageditie melding van een schadeclaim van 2,5 miljoen euro, die een dochter van Omega Pharma boven het hoofd hangt. Het gaat om Lamoral, een inrichter van tandartspraktijken, die een schadeclaim van het Nederlandse Megadent kreeg omdat de overname van Megadent door Lamoral niet doorging. Maar Omega Pharma reageerde daarop met de mededeling dat een eventuele negatieve uitspraak in het proces van Megadent tegen Lamoral "noch het resultaat noch de balans van Omega Pharma materieel zal beinvloeden".
Het aandeel van de GIMV stijgt met 0,1% tot 36,50 euro. Voorzitter Herman Daems liet in De Financieel-Economische Tijd weten dat de verdere privatisering van de GIMV erg moeilijk haalbaar is in het tweede halfjaar, zoals was voorzien. "De markt kan zo'n operatie in dit beursklimaat niet aan'', zegt Daems. Hij omschrijft verder het disagio van ruim 40 procent als het grote pijnpunt van de grootste durfkapitaalgroep van Belgie.
tel. 03/286.03.73
Meest gelezen
- 1 De Wever doet maandag geen nieuwe landingspoging
- 2 De keiharde business achter de Ardense kerstboom: ‘In een paar weken verkoop ik voor 20 miljoen euro’
- 3 5 favoriete aandelen van Wim Lewi: 'Dit Franse vastgoedaandeel noteert met een korting van 67 procent'
- 4 Nakende mega-uitkering zet aandeel D'Ieteren onder druk
- 5 Expert: 'Val Assad kan regionale strijd tussen sjiieten en soennieten helpen bekoelen'