Euronext Brussel houdt verlies binnen de perken

De stijgende trend van vorige week werd dus doorbroken. Toen leverde de Bel20 de beste weekprestatie sinds zijn creatie tien jaar geleden, met een winst van 13,8%. De veertiendaagse daarvoor was echter de slechtste uit de geschiedenis, met een verlies van 16,4%. Of de winst van vorige week slechts een technisch herstel was, dan wel een bredere winsttrend inluidde, zal de komende dagen blijken.

Nu de periode van de halfjaarresultaten achter de rug is, zijn grotendeels de prikkels weggevallen die individuele Belgische aandelen snel en hevig doen bewegen. Opvallend bedrijfsnieuws viel er maandag overigens evenmin te rapen.

In vergelijking met de overige Europese beurzen wist Euronext Brussel hoe dan ook de schade te beperken. Een handelaar van KBC Securities vond voor de behoorlijke prestatie geen andere verklaring dan dat de markt nog steeds de Belgische aandelen als ondergewaardeerd beschouwt. Rob Goyens van Fortis Bank sloot zich daarbij aan: "Dit weekend stonden in de Belgische pers enkele artikelen over de onderwaardering van de Belgische aandelen. Blijkbaar zijn de beleggers daardoor beinvloed."

Binnen de Bel20 waren de chemie- en farmawaarden de meest opvallende sterkhouders. UCB steeg 1,5% tot 44,95 euro, Solvay 1,2% tot 57,9 euro en Tessenderlo Chemie 1,3% tot 25,4 euro.

De financiële waarden waren er de oorzaak van dat de Bel20 rood kleurde. Fortis daalde 1,3% tot 26,5 euro, Dexia 1,8% tot 16,4 euro en KBC 0,9% tot 34,25 euro. KBC-moederholding Almanij verloor zelfs 2,1% tot 36,6 euro.

Op de brede markt waren Real Software, Roularta en Sioen Industries de uitblinkers. Real Software maakt zich sterk in het tweede halfjaar winst te boeken en het eigen vermogen boven nul te krijgen. Vorige week donderdag raakte bekend dat de groep in de eerste zes maanden een nettoverlies leed van 32 miljoen euro. Het aandeel won maandag 14,65% tot 6,18 euro.

Roularta herstelde van de forse klap die het aandeel vorige week kreeg na de bekendmaking van de resultaten. Het aandeel won 10,5% tot 21 euro. Ook textielgroep Sioen was bij de winnaars. Het aandeel steeg 7,1% tot 11,25 euro.

Koen Lambrecht/Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud