Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel leeft op na klappen afgelopen weken

Het is dus inderdaad de vraag of deze winstcijfers het begin zijn van een herstelbeweging of slechts een tijdelijke heropleving betekenen. In dat verband kijken handelaren uit naar de Amerikaanse voorlopende indicator van augustus die maandag om 16.00 uur onze tijd bekendgemaakt wordt. Economen verwachten dat deze maatstaf voor groei met 0,1% zal dalen. Deze maatstaf is van belang omdat hij informatie geeft over de staat van Amerikaanse economie voor de aanslagen. Er staan trouwens een hele lijst macro-economische cijfers op het programma deze week. De belangrijkste is waarschijnlijk de index van het consumentenvertrouwen in september die dinsdag bekendgemaakt wordt. Tot op heden kon een recessie vermeden worden doordat de Amerikaanse gezinnen bleven consumeren.

De Europese aandelenindices worden op sleeptouw genomen door de aandelen van vliegtuigmaatschappijen, autoproducenten en financiele instellingen. Deze laatste maken ook in Belgie het mooie weer. KBC voegt 5,3% toe aan de notering tot 31,6 euro en Dexia wint 3,9% tot 14 euro. Fortis houdt het op een winst van 1,3% tot 22,8 euro maar Almanij geeft 3,15% prijs tot 33,8 euro. Holding GBL verdappert 5,6% tot 48,6 euro. Ook het defensieve Electrabel doet het goed met een klim van 2,8% tot 216,4 euro.

De uitschieter is het minder liquide Barco dat 12,5% hoger gaat tot 31,5 euro. "In tegenstelling tot de financiele aandelen, herstelde Barco vrijdag niet van de klappen die het door de dag kreeg. Vandaar dat het aandeel vandaag die inhaalbeweging maakt." Het volume is evenwel laag (ongeveer 7.000 stuks). Ook Telindus (+7,7% tot 7,4 euro) en IBA (+8,3% tot 16 euro) gaan hierdoor mooi hoger. "De volumes zijn trouwens op de hele markt beperkt", merkt de handelaar op. "De beleggers blijven zeer voorzichtig. Het is zeker nog te vroeg om nu al van herstel te spreken."

Advertentie

Binnen de bel20 noteren slechts 2 aandelen op verlies. Naast Almanij gaat het om Umicore (-2% tot 39,1 euro). UCB heeft last van de winstwaarschuwing die Dow Chemical vrijdagavond gaf en noteert onveranderd op 42 euro.

Op de brede markt is het aantal stijgers eveneens groter dan het aantal dalers. De koersbewegingen lopen uiteen van +29% tot -21%. De uitersten worden ingevuld door IRIS (+29,3% tot 18,5 euro bij een volume van 650 stuks) en Bureau van Dijk (-20,8% tot 14 euro bij 69 verhandelde stuks). "Veel betekenis hebben die koerschommelingen niet", meent de handelaar.

Carestel maakt nabeurs de halfjaarcijfers bekend en verliest in afwachting 2,9% tot 9,6 euro. Roularta, dat 2,7% wint tot 19 euro, komt eveneens nabeurs met halfjaarcijfers. Sectorgenoot RTL leed deze ochtend nog onder de winstwaarschuwing die het verleden week gaf, maar noteert ondertussen 1,9% hoger op 27 euro.

Nadine Bollen - 03/286 04 88

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.