Advertentie

Euronext Brussel licht hoger, IBA klimt 9%

Deze week barst het resultatenseizoen goed los. In Europa komen grote namen zoals Nokia, Ericsson en Philips met kwartaalcijfers op de proppen. In de VS zijn kleppers als IBM, Microsoft, Merck en Citigroup aan de beurt. Beleggers hopen dat zij de reeds verlaagde verwachtingen zullen verslaan terwijl handelaren hopen dat de negatieve verrassingen tot het verleden behoren. Citigroup, de grootste Amerikaanse financiële groep, gaf alvast het goede voorbeeld door de analistenverwachtingen met 1 dollarcent te verslaan.

Binnen de Bel20 is IBA de ster van de dag. De Waalse fabrikant van apparatuur voor deeltjesversnellers heeft van de Amerikaanse Food and Drug administration groen licht gekregen voor de protontherapie-systemen in de VS. Analisten reageren overwegend positief, al is het natuurlijk vooral wachten tot de eerste contracten binnengehaald worden. Het aandeel spurt 9,2% hoger tot 26,6 euro.

Toch zijn het de rentegevoelige waarden die zorgen voor het grootste positieve indexeffect. KBC verdappert 0,9% tot 43,55 euro, Almanij wint 0,8% tot 43,36 euro en Fortis stijgt 0,2% tot 39,6 euro. Volgens de Sunday Times zitten Fortis en de Britse bank Lloyds TSB opnieuw rond de onderhandelingstafel. Woordvoerster Tackaert van Fortis wil evenwel "geen commentaar" geven op "deze geruchten". Uitzondering in het financiële veld is Dexia dat 0,7% laat liggen tot 18,9 euro. Het aandeel is met een volume van meer dan een miljoen aandelen met grote voorsprong het drukst verhandelde aandeel.

Op Nasdaq Europe wint Epiq 8,6% tot 3,8 euro. Finanieel directeur Koen Batsleer liet vrijdag verstaan dat hij voor dit jaar rekent op een omzet van 160 tot 165 miljoen euro. Dat is licht onder de verwachting van 175 miljoen euro die eind mei naar voor werd geschoven. Epiq verwacht dat de nettowinst voor het volledige boekjaar 2001 vier keer de nettowinst van het eerste kwartaal zal bedragen. Epiq kondigde vrijdag ook het grootste contract uit zijn geschiedenis aan. Het contract heeft een totale waarde van 75 miljoen euro. Epiq sloot het contract voor vijf jaar met een toonaangevende Franse systeemleverancier voor de automobielmarkt.

03/2860488

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud