Advertentie

Euronext Brussel meegezogen door beurspessimisme

Volgens de handelaren lag de oorzaak van deze koersdaling niet in Belgie. "Brussel lijdt gewoon onder het algemene negatieve sentiment dat momenteel heerst rond aandelenbeleggingen". De opening van Wall Street bracht evenmin soelaas. De indices doken meteen in het rood.

Vanuit de financiele hoek kwamen er nog steeds onheilsberichten. Verzekeraars Swiss Re en Munich Re verwachten enorme schadeclaims naar aanleiding van de aanslagen in de VS. Ten opzichte van de eerste schattingen, zijn hun ramingen meer dan verdubbeld.

Dat nieuws miste zijn uitwerking duidelijk niet op de Belgische financiele aandelen die de Bel20 fors lager stuurden. Fortis donderde zelfs 6,18% lager tot 22,59 euro, KBC liet 4,17% liggen tot 31,92 euro en moedermaatschappij Almanij verloor 3,9% tot 34,35 euro. Dexia daalde met 1,92% tot 14,75 euro.

Alle aandelen in de Bel20 sloten met verlies. Het grootste verlies was voor de bouwer van deeltjesversnellers IBA (-8,26% tot 16,65 euro) en D'Ieteren (-7,44% tot 134,2 euro). Ook voor Barco (-6,3% tot 30,1 euro) en Colruyt (-3,43% tot 41,10 euro) was het geen al te beste handelsdag.

Colruyt zei woensdag op de algemene vergadering nog dat het voor dit boekjaar een 5,5% hogere nettowinst verwacht. De groep start met babywinkels met de naam Dreambaby. Dit jaar wil Colruyt nog een vijftal van deze winkels openen.

Agfa-Gevaert zakte met 4,83% tot 11,80 euro. Sectorgenoot Eastman Kodak gaf woensdag een winstwaarschuwing en die weegt op de koers van Agfa-Gevaert.

Spector dat met Eastman Kodak praat omdat het zich helemaal wil terugtrekken uit Duitsland, noteerde onveranderd tegen 7 euro. De groep boekte woensdag nabeurs voor de eerste keer sinds 1996 winst.

Op de brede markt waren er wel een aantal stijgers te vinden. Een van hen was VPK Packaging dat woensdag nabeurs eveneens uitpakte met mooie halfjaarcijfers. De vooruitzichten zijn evenwel iets minder goed. Het aandeel won 3,82% tot 21,7 euro.

Beursvennootschap VMS-Keytrade ging de laatste dagen lager vanwege de vrees dat de makelaar zou lijden onder de sluiting van Wall Street verleden week. Dat komt immers nog bovenop de beursmalaise, die al meer dan een jaar aansleept. De groep verzekerde evenwel dat de doelstellingen voor dit jaar gehaald zullen worden. Beleggers zijn hiervan niet overtuigd en sturen VMS-Keytrade 2,47% lager tot 11,8 euro.

Net zoals woensdag dook RTL Group fors lager door de slechte cijfers en vooruitzichten. Het aandeel stond 15,91% lager op 28 euro, precies het koersdoel dat Fortis Bank vandaag stelde. Naar aanleiding van de tegenvallende halfjaarcijfers verlaagden de analisten van Fortis het koersdoel van 45 euro tot 28 euro. ProLaser doet het slechter met een verlies van 25% tot 0,75 euro.

Resilux ging in afwachting van de resultaten 3% hoger tot 55 euro. Koekjesproducent Lotus Bakeries, het vroegere Corona-Lotus, kwam nabeurs met cijfers. Het aandeel daalde met 2,04% tot 48 euro. De groep slikte over het eerste halfjaar een verlies van 1,06 miljoen euro en de nettowinst zal over het huidige boekjaar gevoelig lager liggen dan een jaar eerder.

De NECI verloor op Nasdaq Europe 4,2% tot 190,43 punten. Vasco Data Security daalde met 16,7% tot 1,38 euro en Option International verloor 6,14% tot 2,67 euro.

Nadine Bollen/Sara Joos

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud