Euronext Brussel met verlies van start

Alle ogen zijn vandaag/maandag gericht op Wall Street. Daar gaan de beurzen voor de eerste keer in zes dagen open. Beleggers zijn benieuwd hoe de Amerikaanse beleggers zullen reageren op de aanslagen van verleden dinsdag. Sommigen vrezen enorme verliezen, anderen hopen dat het Amerikaanse patriottisme de koersval wel kan beperken.

Binnen de index kunnen alleen Electrabel (+0,8% tot 222 euro- en Barco (+0,15% tot 33,6 euro) lichte winstcijfers voorleggen. Grootste verliezer is de Waalse producent van deeltjesversnellers IBA, die 5,2% lager dondert tot 20,4 euro. IBA gaf vrijdag toe dat de bedrijfwinst met 63% zakte tot 3,92 miljoen euro.

Interbrew zakt 1,6% tot 25,8 euro. In tegenstelling tot wat verwacht werd, is er verleden week geen beslissing gevallen in het dossier Bass Brewers. Bronnen uit de bierwereld denken dat de beslissing werd uitgesteld omdat de Britse minister voor Industrie en Handel de situatie in Schotland opnieuw onder de loep wil nemen.

Fortis trekt de Bel20 eveneens omlaag door 2,2% te laten liggen tot 24,3 euro. Fortis Bank heeft het hele weekend tests uitgevoerd voor de overschakeling naar het nieuwe informaticaplatform. Of deze overschakeling zal lukken, zal vanmiddag blijken als de kantoren opnieuw hun deuren openen. Dexia zakt eveneens 2,2% tot 14,8 euro.

Op de brede markt is de handel kalm. Bijgevolg zijn de volumes laag, waardoor de koersbewegingen een vertekend beeld geven. Zo spurt Quest for Growth 9% hoger tot 10,9 euro bij een volume van 250 stuks. Slechts een derde van de aandelen op de continumarkt werden reeds meer dan 1000 keer verhandeld.

De vastgoedbevak WDP maakte voorbeurs bekend dat het zijn prognoses voor de operationele winst optrekt tot 2,35 euro per aandeel. In het eerste halfjaar bedroeg de operationele winst 1,17 euro. Een jaar eerder was dit 0,89 euro. Dit levert een winst van 0,9% op tot 23,2 euro bij een volume van 30 stuks.

Bij de verliezers behoren onder meer Ubizen (-5,3% tot 2,7 euro), IPTE (-8% tot 5 euro) en Dolmen (-5,3% tot 9 euro).

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud