Advertentie

Euronext Brussel opent hoger

Vorige week maakten de aandelenmarkten wereldwijd een helse week mee. Zo donderde Euronext Brussel 7,3% lager. Sinds 11 september ging 15% van de indexwaarde in rook op. Dat is het grootste tweewekelijkse verlies uit de geschiedenis van de index.

Deze week belooft eveneens een spannende week te worden, met een karrenvracht macro-economisch nieuws uit de VS op het programma. Het belangrijkste is misschien wel de publicatie van het consumentenvertrouwen in september. Het was immers dankzij de uitgaven van de consumenten dat een recessie in de VS tot nu toe vermeden kon worden. Algemeen wordt een daling tot het laagste peil in vijf jaar verwacht. Vrijdag volgt dan de Chicago Purchasing Manager's Index voor september. Naast deze cijfers voor september worden ook cijfers bekendgemaakt die informatie zullen geven over de staat van de Amerikaanse economie voor de aanslagen. Economen rekenen op een daling van 0,1% van de index van voorlopende indicatoren, een maatstaf voor de economische groei, voor augustus en op een stijging van 0,1% op jaarbasis van het BBP in het tweede kwartaal.

De financiële aandelen kregen verleden week forse klappen. Daardoor zochten deze aandelen niveau's op die in jaren niet meer gezien waren. Genoeg voor sommigen om deze aandelen terug op te pikken. Dexia spurt 3,6% hoger tot 14 euro en KBC springt zelfs 5,8% hoger tot 31,7 euro. Fortis doet het iets rustiger en wint 0,9% tot 22,7 euro. Almanij profiteert niet mee en verliest 2,6% tot 34 euro.

De chemie-aandelen lijden matig onder de winstwaarschuwing van Dow Chemical, het grootste chemiebedrijf op de Amerikaanse beurs. UCB, dat verleden week redelijk stabiel afsloot, verliest 0,1% tot 41,9 euro. Solvay zakt opnieuw 0,5% tot 52,8 euro. Sinds 11 september zakte dit aandeel met meer dan 10 euro. Tessenderlo Chemie daarentegen wint 2,7% tot 21,1 euro.

Uitschieter binnen de Bel20 is Barco dat 7,5% hoger gaat tot 30,1 euro. Het volume is wel beperkt tot zo'n 1.000 stuks. Telindus wint 4,8% tot 7,2 euro, bij een volume van 40.000 stuks.

KBC Securities verhoogde het advies voor autoverdeler D'Ieteren naar buy. De analisten vinden dat het aandeel verleden week te fel afgestraft werd. Toch zakt het aandeel opnieuw 0,8% tot 122 euro.

Op de brede markt maken nog heel wat bedrijven zich op om deze week nog hun halfjaarcijfers te publiceren. Carestel (-0,2% tot 9,9 euro) en Roularta (+2,7% tot 19 euro) zijn nabeurs al aan de beurt. Sectorgenoot RTL zet zijn koersduik voort. Het aandeel zakt 5,7% tot 25 euro.

Op Nasdaq Europe duikt City Bird 18% lager tot 0,5 euro. Reisorganisator Thomas Cook hoopt vlug tot een akkoord te komen over de overname van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

03/286 04 88

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud