Euronext Brussel puurt hoop uit consumentenvertrouwen

De Bel20 was in de vroege namiddag al voorzichtig beginnen klimmen, en kreeg nog een duwtje in de rug toen de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bekendgemaakt werd. De graadmeter viel van 114,3 terug naar 97,6. Iets lager dan de gemiddelde verwachting, al bleek dat van ondergeschikt belang. "Onze meest pessimistische ramingen lagen op een consumentenvertrouwen van 65", zegt een handelaarster. "De markt reageert positief omdat we niet in het slechtst mogelijke scenario zitten."

In de Bel20 zit bankgroep Dexia vooraan. De koers gaat 7,3% hoger tot 15,3 euro. Volgens een handelaar van KBC Securities kopen vooral institutionelen het aandeel. "Fortis en KBC verloren de voorbije dagen ook fors terrein, maar bij de publicatie van de halfjaarcijfers bleek dat zij het slechter deden op kostenvlak. Bovendien profiteert Dexia nog steeds van zijn defensieve imago, ondanks de recente overnames in de beleggingssfeer." Fortis wint 3% tot 24,3 euro en KBC, dat maandag vlot 10% hoger ging, houdt het bij een verlies van 0,8% tot 33 euro.

Nog in de Bel20 steeg holding GIB met 4,4% tot 49,9 euro. De groep publiceert woensdag halfjaarcijfers. Analisten verwachten een positieve bijdrage van de doe-het-zelfafdeling, maar een magere bijdrage van fastfooddochter Quick.

Op de continumarkt kwamen maandag mediabedrijf Roularta en restaurantgroep Carestel met halfjaarcijfers die duidelijk niet gesmaakt worden. Carestel donderde 18,8% lager tot 7,8 euro en Roularta daalde met 3,9% tot 18,25 euro.

Op de markt met dubbele fixing reageert agrovoedings-holding Floridienne met een verlies van 1,6% tot 65 euro op de publicatie van halfjaarcijfers. Belgische Betonmaatschappij zakte met 5,4% tot 435 euro. Het bedrijf maakte nochtans bekend dat de bedrijfswinst verviervoudigde, de bedrijfskasstroom verdrievoudigde en de nettowinst verdubbelde. De resultaten zijn dit jaar zeker even goed als vorig jaar, zei de groep.

Bouwgroep CFE won 4,9% tot 215 euro nadat ze bekendmaakte dat ze de structuur van het bedrijf onder handen neemt. Het bedrijf brengt zijn activiteiten onder in drie afdelingen, bouw, elektriciteit en baggerwerken, die elk een resultatenrekening publiceren.

Bovenaan de continumarkt lieten kleinere aandelen opnieuw mooie winsten zien. Wasmachinegroep LSG wint 22,3% tot 8,5 euro. Lingeriegroep Van de Velde steeg met 11,7% tot 57 euro. Informaticadienstengroepen Dolmen en Econocom, maandag ook al goed bezig, gingen respectievelijk 11,4% hoger tot 10,17 euro en 10,2% tot 14 euro. "In deze volatiele markt, waar er bovendien lage volumes zijn, is het moeilijk om conclusies te trekken uit forse koersbewegingen", zegt de KBC-handelaar.

Op Nasdaq Europe won de Zaventemse chipverpakker CS2 2,9% tot 0,36 euro. Het bedrijf staat dicht bij een lening van 25 miljoen dollar. "Als we die financiering krijgen, betekent dat de redding van het bedrijf", zei gedelegeerd bestuurder Yves de Poorter.

Bart Haeck/Nadine Bollen - 03/286 03 51

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud