Advertentie

Euronext Brussel sluit 5,45 % lager

Binnen de Bel20 valt het verlies van verzekeraar Fortis op. Fortis zakte met 10% tot 25 euro. Volgens Fortis strateeg Marc Van den Eede worden dan ook vooral de verzekeringsbedrijven getroffen door die aanslag. De andere financiele aandelen doen het iets beter : KBC verloor 5,4% tot 35 euro en Dexia zakte 7,5% tot 15,5 euro.

Ook de technologie-aandelen kregen klappen. Netwerkbedrijf Telindus verloor 8,55% tot 8,12 euro en de producent van deeltjesversnellers IBA zakt 9,1% tot 23 euro.

De bedrijven die vooral op Belgie of Europa gericht zijn, leden minder. Warenhuisketen Colruyt daalde 0,6% tot 43,4 euro. Electrabel liet 1,24% liggen tot 230,1 euro en Umicore 1,3% tot 42,3 euro. Autoverdeler D'Ieteren kon bij een klein volume zelfs 1% hoger gaan.

Opvallend binnen de Bel20 was de winst van beeldbewerkingsgroep Barco. Barco steeg met 2,6% tot 36,4 euro. Fortis-analist Bruno De Geest ziet maar een verklaring: "Barco wordt geassocieerd met de wapenindustrie. Het bedrijf maakt onderdelen voor radarsystemen en voor de luchtvaart. Wellicht zochten beleggers vanuit een emotionele reactie hun toevlucht tot Barco", zegt de analist.

Op de brede markt gingen slechts negen bedrijven omhoog. Het ging op Barco en D'Ieteren na om kleine bedrijven bij lage volumes.

De dalerslijst was indrukwekkend. Drie aandelen verloren zelf meer dan 17%: Spector (-17,2%), Ubizen (-17,6%) en Bureau Van Dijk (-17,8%). Voor de rest was de lijst een puinhoop van dalende bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud