Advertentie

Euronext Brussel sluit af met winst van 0,9%

Jeannine van Assel, handelaar bij het beurshuis Petercam, was niet onder de indruk van de rally. "We zitten momenteel in een markt, die gedomineerd wordt door traders. Die profiteren van elk nieuwsfeit om te proberen daar op korte termijn wat winst uit te halen." Maar dat betekent volgens Van Assel eveneens dat de richting van de markt snel kan omslaan.

De financiële zwaargewichten namen donderdag het voortouw, met Fortis op kop. Fortis ging vlot 2,3% hoger tot 29,15 euro. Het aandeel werd gevolgd door zijn sectorgenoten Dexia (+2,2% op 18,60) en KBC (+0,9% op 43,05). Almanij, de moedermaatschappij van KBC, dikte 1,3% aan tot 42,65 euro.

Bij de technologieaandelen verstevigde Telindus met 2,2% tot 9,10 euro. Barco daarentegen verzwakte met 0,6% tot 44,75 euro. Het nieuws van de dag voor Barco waren enkele opvallende uitspraken van Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van hoofdaandeelhouder GIMV. Volgens Daems is het geduld van de GIMV voor Barco op en moeten er substantieel betere resultaten komen.

Electrabel maakte bekend dat het de Europese elektriciteitsactiva van Tractebel overneemt voor een bedrag van 590 miljoen euro. De integratie van deze activa zou, na afschrijving van de goodwill, vanaf het boekjaar 2001 een positieve bijdrage leveren tot het geconsolideerde resultaat van Electrabel. Electrabel daalde evenwel met 0,1% tot 237,30 euro.

In de chemiehoek won Solvay 0,4% tot 58,15 euro. Solvay werd door het persbureau Bloomberg genoemd als mogelijke overnemer van de chemieactiviteit Ausimont van het Italiaanse concern Montedison. Een woordvoerder van Solvay reageerde laconiek dat het concern "elke interessante opportuniteit zal bestuderen".

Opvallend was de stijging van de West-Vlaamse pvc-verwerker Deceuninck. Die ging met 3,8% vooruit tot 18,47 euro, nadat het aandeel woensdag ook al een klim realiseerde van 4,6%. Financieel directeur Dirk Demeulemeester zei in een gesprek met het persbureau Bloomberg dat Deceuninck over de eerste zes maanden van het huidige boekjaar een 20% hogere winst boekte van ongeveer 19,6 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst 16,3 miljoen euro. Voor het volledige boekjaar houdt de groep vast aan de vooropgestelde winstgroei van 20% bij een 7 tot 8% hogere omzet. Deceuninck publiceert pas op 20 augustus officiele halfjaarcijfers.

Herman Dhollander

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud