Euronext Brussel: technologie en telecom maken mooie weer

"De markt maakt nog steeds bokkensprongen. Elk brokje nieuws zorgt voor hevige koersreacties. Het zou beter zijn dat de hemel geleidelijk aan opklaart en in niet schokken. Zolang dit duurt zou de particulier beter uit de markt blijven". Zo verklaart Janine van Assel van Petercam het marktsentiment.

In de Bel20 profiteert netwerkintegrator Telindus van de gunstige bries in de telecomsector. Het aandeel wint 5% tot 9,17. IBA tekent 2,25% bij tot 15,90 euro en Barco 0,55% tot 36,25 euro.

De Leuvense brouwer Interbrew houdt goed stand, ondanks het nieuws dat de Europese Commissie de beslissing over de overname van Beck's met veertien dagen uitstelt. Bovendien verlaagde concurrent Heineken dinsdag de winstverwachting. "Interbrew boekt winst omdat profesionelen weten dat Interbrew niet kan vergeleken worden met Heineken. Bovendien is alle slechte nieuws al verdisconteerd in de koers", zegt Janine Van Assel.

Delhaize weet zich niet recht te houden in deze woelige markt en verliest 1,8% tot 62,30 euro. "Het aandeel is zeer dollargevoelig en zeer consumentgericht. Het reageert op de risico's in de Verenigde Staten", aldus Janine van Assel.

Op de bredere markt stijgt Mobistar in het licht van de versoepeling van de Franse UMTS-licenties met 4,8% tot 15,08 euro. Andere technologieaandelen tekenen eveneens aanzienlijke winsten op: BarcoNet wint 9,4% tot 1,75 euro, Arinso 9% tot 12 euro, Dolmen 4,8% tot 11 euro en ProLaser 4,76% tot 1,10 euro.

Virgin Express klimt met 24,5% tot 5,6 euro nadat de goedkopevluchtenmaatschappij haar derdekwartaalcijfers bekendmaakte. Virgin Express heeft in het derde kwartaal 2001 een winst geboekt van 3 miljoen euro. In de overeenstemmende periode van 2000 verscheen er nog een verlies van 7,3 miljoen euro in de boeken.

Verstoteling van de dag is Omega Pharma, dat 4,7% verliest tot 42,7 euro. "Er zit een aggressieveling op de markt die zijn aandelen dumpt en de winst opstrijkt", legt Janine van Assel uit.

Op de fixingmarkt gaat de aandacht naar Sapec. Beleggers lijken net als analisten tevreden over de verkoop van het belang in de vier Portugese haventerminals. Daardoor ontvangt Sapec volgende maand tenminste 10,5 miljoen euro of 7,6 euro per aandeel. Dat levert een meerwaarde van 5 miljoen euro op.

Op Nasdaq Europe zijn weinig spectaculaire bewegingen te bespeuren. De index gaat 1,26% vooruit tot 226,94 punten. Melexis gaat met de chipaandelen omhoog en dikt 6% aan tot 6,15 euro.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud