Euronext Brussel tussen winst en verlies

De meeste aandacht gaat naar beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, die 5,5% lager tuimelt tot 14,89 euro. Eerder bereikte het aandeel zelfs een historisch dieptepunt van 14,25 euro. Dat is minder dan de helft van de hoogste koers van 29 euro, die een jaar geleden werd bereikt. De inschrijvingsprijs twee jaar geleden bedroeg 22 euro. Agfa-Gevaert haalt de derde hoogste omzet na Fortis en UCB. Agfa-Gevaert verlaagde maandagavond zijn winstvooruitzichten voor 2001. In plaats van een winstgroei met 10% stevent de groep uit Mortsel af op een winstdaling. Het is al de derde keer dit jaar dat Agfa-Gevaert waarschuwde dat de resultaten de prognoses niet zullen halen. De beleggers reageren ronduit ontgoocheld. Bank Dewaay verlaagde het advies voor het aandeel van 'market performer' tot 'market underperformer'.

De financiele zwaargewichten boeken een kleine winst. Fortis gaat 0,2% hoger tot 28,96 euro en Dexia dikt aan met 0,6% tot 17,40 euro. KBC blijft achter en verliest 0,1% tot 43,65 euro.

Bij de chemie- en farma-aandelen is er eveneens een kleine winst. UCB, dat de tweede hoogste omzet haalt, verstevigt met 0,2% tot 44,02 euro en Solvay wint 0,1% tot 61,55 euro. Tessenderlo doet iets beter en stijgt met 0,5% tot 28,20 euro.

Bij de technologie-aandelen gaat Telindus 2,2% hoger tot 10,49 euro en geeft Barco 2,2% prijs tot 46,30 euro. Barco was maandag nog met 4,1% gestegen.

D'Ieteren daalt met 1,1% tot 192,80 euro. Maandagavond werd bekend dat D'Ieteren en holding Cobepa de Zuid-Afrikaanse glasverwerker PG Holdings verkopen. D'Ieteren kreeg PG Holdings eind 1999 in handen, toen het de autoruitengroep Belron kocht. D'Ieteren richtte speciaal voor die overname de joint venture Dicobel op, waarin het zelf 70% en Cobepa 30% heeft. Dicobel nam vervolgens PGSI over, de vennootschap boven Belron. In die vennootschap stak ook PG Holdings. PG Holdings verwerkt glas voor de auto-industrie en de bouwsector in Zuid-Afrika. Het bedrijf haalt een omzet van 171,8 miljoen euro en heeft 3.000 werknemers. Omdat het D'Ieteren van in het begin om Belron te doen was, stond het vast dat PG Holdings op middellange termijn verkocht zou worden. Omdat het bedrijf het beter doet dan verwacht, is die transactie in een stroomversnelling gekomen.

Interbrew stijgt met 0,6% tot 28,66 euro. KBC Securities liet weten vast te houden aan het accumulate-advies voor de bierbrouwer. De Belgische pers suggereert vandaag dat Interbrew verplicht zal worden om Carling te verkopen. Het rapport van de Office of Fair Trading (OFT) zou zijn overgemaakt aan de Britse minister van Handel. Dit zijn evenwel louter geruchten, merkt analist Tom Beyers op, waarover het OFT geen commentaar wilde geven. De analist wijst er op dat bovenstaand scenario zijn voorkeur wegdraagt. Verscheidene brouwers zijn immers geinteresseerd in Carling, Interbrew zou een marktaandeel van 15% behouden in het VK en het ontvangen geld zou het kunnen gebruiken om de overname van Beck's te financieren, legt de analist uit.

Union Miniere stijgt met 0,6% tot 45,50 euro. Maandagavond werd bekend dat Union Miniere 3,4% eigen aandelen heeft teruggekocht. De terugkoop kadert in het plan van de non-ferrogroep om via de inkoop van eigen aandelen de koers op te krikken. Union Miniere kocht de aandelen in tussen 1 april en 31 juli. Het aantal ingekochte aandelen bedroeg 820.117. UM heeft in totaal voor 7,4% eigen aandelen in bezit. De stemrechten op de aandelen zijn opgeschort.

Buiten de Bel20-index noteert Spector onveranderd op 7,35 euro. Maandag verloor het aandeel van de fotofinisher 8,8% uit vrees voor sociale onrust. Het bedrijf bereikte nog altijd geen akkoord met het personeel over vakbondspremies en een nieuwe CAO.

Omega Pharma daalt met 0,1% tot 47,90 euro. De onrust over de mogelijke schadeclaim van Megadent tegenover Omega-dochter Lamoral lijkt nu wel volledig verdwenen te zijn. Ubizen, dat maandag 8,8% prijsgaf, krabbelt recht en stijgt met 0,1% tot 6,76 euro.

tel. 03/286.03.73

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud