Europa stelt beleggingsregels Belgische pensioenspaarfondsen ter discussie

Wie in een pensioenspaarfonds investeert, kan jaarlijks 580 euro (23.397 frank) fiscaal in mindering brengen. Aan die fiscale stimulans is echter een investeringsbeperking gekoppeld. Deze fondsen moeten minstens 30 procent investeren in Belgische aandelen en mogen maximaal 10 procent beleggen in buitenlandse aandelen, die bovendien op Euronext Brussel moeten noteren.

In een recente brief aan het kabinet van de federale minister van Financiën, Didier Reynders, laat de Europese Commissie verstaan dat die investeringsbeperkingen moeilijk te rijmen zijn met de Europese regels voor het vrije kapitaalverkeer, vernam de redactie. Jean-Paul Servais, adjunct-kabinetschef van Reynders, bevestigde dit gisteren.

"De EU-Commissie vraagt dat België voor zijn pensioenspaarfondsen de regels van het Europees recht zou eerbiedigen", legt Servais uit. Hij wijst erop dat Frankrijk en Italië een soortgelijke brief kregen. "Frankrijk kondigde inmiddels aan dat het de beleggingsregels van de fiscaalvriendelijke pensioenplannen PEA (plans d'epargne d'actions), die 100 procent moeten investeren in Franse aandelen, gaat wijzigen."

"België heeft aan de Commissie gemeld dat het gaat uitzoeken hoe de beleggingsregels van de pensioenspaarfondsen het best kunnen worden aangepast", meldt Servais. "Die aanpassing is een delicate operatie omdat de pensioenspaarfondsen zeer belangrijke investeerders zijn op de Belgische beurs."

In de praktijk investeren de pensioenspaarfondsen gemiddeld zo'n 60 procent van hun activa in Belgische aandelen. Eind juni hadden de pensioenspaarfondsen een vermogen van 7,4 miljard euro (298 miljard frank). Dat leren cijfers van de Belgische vereniging van beleggingsfondsen (BVICB). Dat betekent dat de pensioenspaarfondsen de Belgische beurs voor zo 'n 4,4 miljard euro (178 miljard frank) ondersteunen. Een verkoop van die beleggingen zou enorme koersdruk zetten op de Brusselse beurs.

"Een van de komende dagen gaan we met de belangenorganisaties, waaronder de BVICB en de Belgische Vereniging van Banken (BVB), de CBF, Euronext Brussel en Nasdaq Europe, vergaderen hoe we de beleggingsregels kunnen aanpassen", meldt Servais.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud