Advertentie

Europese aandelenmarkten staan over 12 maanden 30 procent hoger

Europees marktstrateeg Mark Howdle van SSB houdt in een update over de Europese beurzen vast aan zijn optimistische visie. Wel start hij zijn analyse met een mea culpa: "Het koopadvies dat we in maart gaven, bleek duidelijk voorbarig, aangezien de aandelenmarkten intussen naar een nieuw dieptepunt afdaalden", stelt Howdle vast.

Boosdoener waren de snel verslechterende economische vooruitzichten, waardoor analisten ook het mes zetten in de winstprognoses. In maart werd voor de bedrijven uit de eurozone nog op een winstgroei van 7 procent over 2001 gerekend, nu ligt de verwachting op een daling met 8,3 procent.

"Dat ondermijnde het beleggersvertrouwen in de winstcomponent van ons waarderingsmodel", meent Howdle. SSB hanteert het "Fed-model", zo genoemd omdat het ooit eens opdook in een studie van de Amerikaanse centrale bank over aandelenkoersen.

Het model vergelijkt het rendement bij obligatiebeleggingen, in casu de tienjarige rente, met het rendement bij aandelenbeleggingen. Het rendement van aandelen of winstrendement is de inverse van de verwachte koers-winstverhouding. Hoe hoger het winstrendement in vergelijking met het obligatierendement, uitgedrukt in een ratio groter dan 1, hoe aantrekkelijker de beurs in vergelijking met de obligatiemarkt geprijsd is.

In België schommelt de ratio rond 1,5 wat op een onderwaardering van 50 procent wijst. "De Europese beurzen staan over 12 maanden 30 procent hoger", stelt SSB na analyse van het Fed-model.

Howdle erkent dat het winstrendement door de lagere prognoses afgenomen is, maar dat verklaart niet de verdere terugval sinds maart. De marktstrateeg meent dat beleggers nu te pessimistisch zijn en een jarenlang zwakke winstevolutie verwachten.

Mocht er ooit nog goed nieuws zijn, dan staat er alleszins flink wat cash aan de zijlijn te wachten. Het geld dat Amerikanen in geldmarktfondsen stopten, bedraagt al 19,9 procent van de totale beurswaarde in de VS. In 1982, aan het eind van een jarenlang aanslepende baissemarkt, was dat "slechts" 19 procent.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud