Europese beleggers krijgen opnieuw meer hoop op beursherstel

Europese en Amerikaanse investeerders namen de voorbije twee weken een rustpauze nadat de aandelkoersen zich bijzonder snel hadden hersteld van het dieptepunt van 21 september. Maar het Amerikaanse beurshuis Morgan Stanley gelooft dat de beursindices nog een tijdlang zullen klimmen. De makelaar wijst erop dat na vorige crisisperiodes de koersen steeds met 50 tot 66 procent omhoog gingen. Momenteel hebben de toonaangevende indices nog maar 25 procent gewonnen sinds 21 september. De huidige aantrekkelijke waardering van aandelen, de lage intrestvoeten en de drastische hervormingen die veel bedrijven doorvoerden kunnen een verdere groei stimuleren, zegt het beurshuis.

Morgan Stanley wijst tegelijkertijd wel op andere dreigingen die de wereldeconomie in problemen kunnen brengen. Onder meer een verdere verzwakking van de Japanse Yen en een sterke daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in de VS kunnen een zwaardere schok betekenen voor de economie dan 11 september, meent de bank. Rudi Dornbusch, voormalig economisch hoofdadviseur van het IMF en de Wereldbank, ziet een spectaculaire stijging van de olieprijzen als gevolg van een politieke crisis in Saudi-Arabië als een bijkomend probleem. (Economische nachtmerrie mogelijk door Saudische koningshuis en Japanse financiën)

Amerikaanse beleggers kregen op het einde van deze week teleurstellend macro-economisch nieuws te verwerken. Allereerst bleek het Amerikaanse bruto binnenlandse product (BBP) in het derde kwartaal van dit jaar met 1,1% gedaald te zijn tot het laagste peil sinds 1991. Bovendien zakte de Chicago Purchasing Managers-index in november nog tot 41,1%. Een cijfer onder de 50 wijst erop dat de meerderheid van de Amerikaanse ondernemers een verdere verslechtering van de economie zien.

Gary Dugan, hoofdstrateeg bij de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Fleming, gelooft dat Wall Street nog veel te weinig rekening hield met die sombere prognoses. "Amerikaanse beleggers zijn te optimistisch, en verwachten nog altijd dat de bedrijfswinsten volgend jaar met 17% zullen stijgen. Daardoor staat de Amerikaanse beurs nu 25% te duur", zegt Dugan. Volgens Dugan zijn de verwachtingen in Europa over het algemeen veel realistischer, waardoor er hier mooie koopjes te doen zijn. (Hoofdstrateeg JP Morgan Fleming ziet mooie koopjes in Europa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud