Europese beurzen bezorgd

Even voor het middaguur zakt de DJ Euro Stoxx50 1,3% tot 3.843,6 punten, verliest de DJ Europe Stoxx50 1,1% tot 3.714,1 punten en laat de Euronext100 0,85% liggen op 835,2 punten. De Spaanse IBEX is met een verlies van 1,8% de grootste verliezer. Frankfurt volgt met een duik van 1,45%. De Bundesbank maakt vanmiddag bekend hoe de Duitse economie evolueerde in het tweede kwartaal. Economen gaan ervan uit dat de bbp-groei stilgevallen is.

De negatieve stemming komt vanuit de VS overgewaaid. Daar verlaagde zakenbank Credit Suisse First Boston woensdag de winstvooruitzichten voor computerbouwer Dell. In Europa zijn vooral de telecom- en technologieaandelen het slachtoffer van deze pessimistische houding. Zo dondert Alcatel 4,3% lager tot 17,7 euro, zakt Nokia 3,9% tot 20,14 euro en verliest Telefónica 3,6% tot 13 euro.

Deutsche Telekom duikt voor de achtste keer op negen dagen 5,1% lager tot 18,15 euro. Het aandeel heeft de laatste tijd dan ook een hele lading slecht nieuws moeten verwerken.

Toch is de sterkste daler in de Europese indices geen telecom- of technologieaandeel. Deze twijfelachtige eer valt te beurt aan Bayer. Het aandeel zakt 6% tot 32,8 euro. De eerste Amerikaanse claims tegen de chemiegroep in verband met het cholesterolwerendmiddel Baycol dat Bayer verleden week uit de handel haalde, zijn een feit.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws, meer bepaald vanuit Zwitserland. Daar zag farmagroep Novartis zijn nettowinst in het eerste halfjaar met bijna 10% stijgen. Dat was heel wat meer dan analisten verwacht hadden. De beleggers reageren verheugd en sturen het aandeel 2,35% hoger tot 58,8 Zwitserse frank. Daarmee is het aandeel de sterkste stijger in de DJ Europe Stoxx50.

Ook het Duitse chemiebedrijf E.ON kwam met bevredigende cijfers naar buiten. Bovendien boekte de energie-afdeling voor de eerste keer sinds de liberalisering van de energiemarkt winst. E. ON koerst 1,45% hoger op 60,94 euro.

In de banksector maakt ABN Amro het mooie weer. De Nederlandse bank kwam voorbeurs met beter dan verwachte halfjaarcijfers. Ook de vooruitzichten die de groep vooropstelde, zijn aanvaardbaar, menen analisten. Beleggers zijn het hier mee eens en sturen het aandeel 1,13% hoger tot 19,68 euro. De Spaanse bank BSCH moet daarentegen 2,2% lager tot 9,8 euro. Het management van de groep vergadert vandaag en volgens de geruchten zou co-voorzitter Amusategui zijn ontslag aankondigen.

Door de zorgen over de herstelmogelijkheden van de Amerikaanse economie zakt de dollar verder weg. De koers van de Europese eenheidsmunt stijgt daardoor tot 0,918 dollar, ten opzichte van 0,9112 woensdagavond. Eerder steeg de euro zelfs tot 0,9198 dollar, het hoogste niveau sinds 14 maart.

NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud