Advertentie

Europese beurzen blijven op koers

De aandelenmarkten puren vandaag maandag winst uit de verwachting dat de lage economische groei en het afnemen van de inflatie de Europese centrale banken tot een monetaire versoepeling zullen inspireren. Ook de winst voor de Dow Jones vrijdagavond lijkt beleggers op het oude continent te inspireren, terwijl ze de uitschuiver in Tokio links laten liggen.

De hoop op een reeks rentedalingen vertaalt zich voorlopig niet op de obligatiemarkten. De Europese 10-jarige obligaties laten in de ochtendhandel beperkte bewegingen zien. Het effectief rendement van de Duitse Bund krijgt er 1 basispunt bij tot 4,81%. De financiële markten kregen vandaag trouwens andermaal een indicatie dat de Europese economische groei in het slop zit. De Duitse groothandelsverkopen daalden in juni immers voor de vierde maand op rij. De verkopen daalden met een sterker dan verwachte 1,8%.

Veel aandacht is er vanmorgen voor de financiële aandelen. Volgens Der Spiegel praat Commerzbank met een aantal potentiële fusie- of overnamepartners. Voor de Duitse groep zit er alvast 3,7% extra in tot 27,25 euro. Bij de mogelijke gesprekspartners is de reactie verdeeld. SocGen krijgt er in Parijs 1,8% bij tot 63,8 euro, terwijl er bij ABN Amro in Amsterdam 0,9% af gaat tot 18,71 euro en Bank of Scotland in Londen 0,2% goedkoper wordt tot 816 pence. In Madrid wordt BSCH 1,5% meer waard op 9,77 euro. Landgenoot en gedoodverfde fusiepartner Dresdner Bank krijgt er 0,4% bij tot 74,75 euro.

De hoop op een rentedaling helpt Nokia 2,0% hoger tot 21,16 euro en levert Ericsson 1,9% extra op tot 52,5 pence. De meeste andere telecomaandelen werken inmiddels ook verder aan het herstel, al ging een deel van de openingswinst alweer verloren. France Telecom verdappert nog steeds met 0,4% tot 45,20 euro en KPN krijgt er 0,6% bij tot 4,73 euro. Lehman Brothers adviseert zijn klanten inmiddels om het gewicht van telecomaandelen in hun portefeuille te verhogen. Op basis van de meer bescheiden waardering van de aandelen trok analist Joseph Rooney het advies op van "underweight" tot "neutral". Zijn belangstelling gaat daarbij in het bijzonder uit naar de Spaande telecomaandelen die onlangs nog rake klappen kregen door de problemen in Argentinië. Telefonica verzilvert deze aanbeveling alvast met een winst van 0,9% op 12,74 euro.

In de farma- en chemiesector houdt Bayer voorlopig stand. Het aandeel kreeg vorige week een stevig verlies voorgeschoteld, maar blijft voorlopig nagenoeg onveranderd op 36,01 euro. De groep bevestigde maandagmorgen dat wereldwijd misschien 52 sterfgevallen te wijten zijn aan het cholesterolverlagendmiddel dat vorige week van de markt werd gehaald. Eerder was slechts sprake van 38 gevallen. Op een persconferentie liet gedelegeerd bestuurder Manfred Schneider verstaan diverse opties te onderzoeken voor de farmadivisie.

Goed nieuws is er voor de olie-aandelen die nagenoeg unaniem hoger postvatten. Voor Koninklijke Olie zit er 1,5% extra in tot 61,69 euro en TotalFinaElf verdappert met 1,1% tot 158 euro. Saoudi Arabië, de grootste olie-uitvoerder ter wereld, liet een aantal Aziatische klanten weten vanaf volgende maand de leveringen te verminderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud