Europese beurzen eensgezind lager

Toen het beter dan verwachte cijfer bekend werd gemaakt, bleek er op de financiële markten echter nauwelijks enige reactie van betekenis te zijn. De index van de aankoopdirecteuren liet over september weliswaar een kleiner dan verwachte daling zien tot 47 punten, maar bleef daarmee wel onder de 50 puntengrens. Een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimping van de industrie in de Verenigde Staten.

De EuroStoxx50 ging 2,8% lager tot 3.205,81 punten en de Europe Stoxx50-index verloor 2,9% tot 3.241,61 punten. Binnen het Europese beurspeloton de individuele beurzen kreeg Amsterdam onder druk van Numico de zwaartse klap en dook 3,6% lager. Milaan volgde met een verlies van 2,5% en Londen met een daling van 2,4%.

Volgens Rob Goyens van Fortis Bank was er vorige week sprake van een technische rebound, maar was iedereen het er over eens dat dat herstel niet kon blijven duren. Voor een eventuele nieuwe opsteker is het wachten tot dinsdagavond wanneer het stelsel van Amerikaanse centrale banken zijn rentebeslissing bekendmaakt. Algemeen wordt aangenomen dat voor een nieuwe monetaire versoepeling zal gekozen worden. Enkel over de omvang, 25 of 50 basispunten, is er nog onzekerheid.

In afwachting daarvan vielen er onder meer rake klappen in de technologiesector. Nokia kreeg een tik van 7,3% tot 16,63 euro, France Telecom werd 7,3% goedkoper tot 32,1 euro en bij Ericsson ging er 6,2% af. Siemens kon de schade beperken tot 1,4% op 41,30 euro. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal voeren Siemens en Motorola gesprekken gesprekken om een joint venture op te richten waarin mogelijk de draadloze infrastructuurwerken worden ondergebracht.

SEZ Holdings keek in Zurich bij de slotbel tegen een verlies aan van 2,0% tot 47 Zwitserse frank. De Oostenrijkse halfgeleiderspecialist verlaagde voor de tweede keer in evenveel maanden zijn omzetvooruitzichten.

De financiële aandelen hadden het ook niet onder de markt, met Deutsche Bank op kop. Volgens Der Spiegel heeft de bank meer dan 300 miljoen dollar van de familie bin Laden in beheer. Nog bij de banken keek ABN Amro tegen een verlies aan van 4,7% tot 17,25 euro. Het bericht dat de Nederlandse groep haar Marokkaanse activiteiten verkoopt voor 25 miljoen euro leek geen indruk te maken.

Landgenoot Numico maakte de lijst met winstwaarschuwingen ook iets langer en donderde 25% lager tot 25,55 euro. De marktleider in voedingsupplementen waarschuwde dat hij dit jaar wellicht de winst- en omzetdoelstellingen niet zal halen. De aanslagen in de VS worden als schuldigen aangewezen.

AP/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud