Advertentie

Europese beurzen: Het is weer om zeep

De EuroStoxx50 verloor 2,64% tot 3.456,52 punten. De bredere EuropeStoxx50 moest 3,02% afstaan tot 3396 punten. De Euronext100-index ging 2% lager tot 792,26 punten. Frankfurt en Parijs kregen de zwaarste klappen met een daling van respectievelijk 3% en 2,9%. Madrid kon de kleinste daling optekenen en verloor 0,9%.

"Het is weer om zeep", vatte Marc van den Eede, hoofd van de strategiedienst bij Fortis Bank de week samen. Als verklaring voor de sterke val van de Stoxx indices ziet van den Eede het grote overwicht aan technologiewaarden in de Europe Stoxx50. "Daarenboven hebben vele Amerikanen hun Europese aandelen verkocht", zegt de strateeg.

De financiele aandelen stonden nu ook onder druk. Van den Eede geeft als uitleg : "De banken gaan gebukt onder minwaarden op beleggingen, lagere opbrengsten uit distributie en mindere inkomsten uit het zakenbankieren. Bovendien blijkt de kortetermijnrente stabiel, terwijl de langetermijnrente daalt. Dit verkleint de marges." Zo daalde Deutsche Bank met 6,5% tot 66,2 euro, ING met 5,1% tot 30,6 euro en ABN Amro met 4,9% tot 18,7 euro.

Ook bij de verzekeraars ging het slecht. Swiss Re zag zijn halfjaarwinst met meer dan de helft dalen. Vooral de slechte prestaties van de aandelenmarkten speelden de groep parten. Het aandeel verloor 3,9%. De andere verzekeraars moeten eveneens achteruit. Het Britse CGNU verloor 6,7% tot 923 pence. Het Nederlandse Aegon verloor 4,3% tot 28,5 euro.

De Nederlandse telecomoperator KPN wil zijn afdeling voor telecommunicatiestructuren verkopen. Analisten vragen zich ondertussen steeds luider af of de groep ooit haar schuldenberg zal kunnen verkleinen. KPN won 5,7% tot 2,4 euro. Euforie is niet op zijn plaats, want het aandeel noteert aan een fractie van de koers toen alles nog rozengeur en maneschijn was in de telecomsector.

In de chipsector is het Duitse Infineon aan het woord. Infineon kon profiteren van de bevestigde vooruitzichten van zijn Amerikaanse collega Intel. In deze tijden van opeenvolgende winstwaarschuwingen wordt dit immers als bijzonder goed nieuws beschouwd. Infineon steeg 2% tot 22,72 euro.

Anglo American donderde 6,85% lager tot 884 pence. De mijngroep zag de halfjaarwinst afkalven door onder meer de gedaalde vraag naar diamant.

Autobouwer BMW daalde 1,9% tot 36,5 euro. BMW verwacht dat zijn verkoop de komende zes jaar met 30% zal toenemen. DaimlerChrysler deed het veel slechter en verloor 6,7% tot 44,8 euro.

De slogan "Moulinex daar heb je meer aan" zou wel eens definitief tot het verleden kunnen behoren. De producent van elektronische huishoudapparaten vraagt het gerechtelijk akkoord aan. Het bedrijf kampt al een geruime tijd met financiele problemen. De schuldenberg was eind 2000 al opgelopen tot 766 miljoen euro. Het aandeel werd donderdag op de beurs van Parijs geschorst nadat het 19% gedaald was.

AP/SD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud