Europese beurzen: onzeker en lager door winstwaarschuwing CS

Na driekwartier handel verliest de DJ Euro Stoxx50 0,6% tot 3332,4 punten en laat de DJ Europe Stoxx50 0,8% liggen op 3358,3 punten. De Euronext100 wint 0,7% tot 723 punten.

Net zoals maandag zitten de financiƫle aandelen in het verliezerskamp. De VS lieten maandag verstaan dat de acties tegen het terrorisme een werk van lange adem zullen worden, waarbij zowel militair, juridisch als financieel zal worden opgetreden. De minister van Defensie nam zelfs de woorden "koude oorlog" in de mond. Dit zorgt natuurlijk voor heel wat onzekerheid, iets wat de financiƫle markten in deze moeilijke economische omstandigheden kunnen missen als kiespijn. Bovendien verlaagde het beurshuis Morgan Stanley het advies en de winstschattingen voor de banksector.

Daarenboven kwam Credit Suisse (CS) dinsdagochtend met slecht nieuws. Door de aanslagen in de VS een maand geleden zijn de activiteiten op de aandelenmarkten en van de afdeling zakenbankieren (CSFB) zo fel teruggevallen dat de groep nu vreest voor een verlies in het derde kwartaal. De omzet van CSFB zou met 20% dalen ten opzichte van het tweede kwartaal. Om de kosten te verminderen ontslaat CSFB 2000 werknemers. Credit Suisse duikt 3,5% lager tot 52,6 Zwitserse frank. Axa zakt 1,5% tot 22,1 euro en UBS verliest 2% tot 69 Zwitserse frank.

NB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud