Advertentie

Europese beurzen: oorlog verandert weinig

De EuroStoxx won 0,1% tot 3351,5 punten terwijl de bredere Europe Stoxx ongewijzigd bleef op 3384 punten. De Euronext100 index steeg 0,17% tot 722,5 punten.

De technologie-aandelen maakten het mooie weer op de beurs. Beleggers geloven dat de sector zich volgend jaar gaat herpakken. Verwacht wordt ook dat er een consolidatiegolf komt om de kosten te verminderen. De telefoonoperator France Telecom klom 3,44%tot 35,8 euro. Het Duitse Siemens werd 2,64% duurder tot 15,14 euro en Philips won 2,3% tot 22,85 euro. De gsm-producent Ericsson klom 4,5% tot 41,4 euro. Het aandeel steeg reeds 15% nadat de EU de goedkeuring gaf om de draagbare telefoondivisie te fusioneren met het japanse technologiebedrijf Sony.

Minder goed verging het de verzekeringsbedrijven. De aanvallen vergroten de kans op nieuwe terroristische vergeldingsacties. Zürich Financial donderde 4,3% lager tot 335 Zwitserse frank. De verzekeraar schat dat de schadeclaims naar aanleiding van de aanvallen op de VS meer dan het dubbele zullen bedragen dan aanvankelijk verwacht. Het bedrag kan oplopen tot 900 miljoen dollar. Uiteraard zal dit de resultatenrekening van de groep geen deugd doen.

De Duitse verzekeraar Allianz ging 2% lager tot 243,25 euro. Axa, de grootste verzekeringsmaatschappij van Europa, daalde 2,2% tot 22,4 euro. De Britse collega CGNU verloor 3% tot 871 pence. De bank HSBC Holdings moest 1,2% afstaan tot 738 pence.

Naast de financiële sector, kregen de oliebedrijven aanvankelijk ook klappen. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie daalde tegenover vrijdag. Volgens analisten brengen de aanvallen op Afghanistan de levering van olie niet of nauwelijks in gevaar. Afghanistan produceert zelf geen olie en exporteurs zoals Saudie-Arabië hebben al gesteld dat ze de olie-uitvoer niet zullen verminderen. Iran en Irak zijn wel tegen de aanvallen en dat kan op de oliemarkten voor ongerustheid zorgen. Uiteindelijk konden de olie-aandelen het verlies goedmaken. Het Franse TotalFinaElf won 0,1% tot 152,3 euro. Op de beurs van Amsterdam daalde Koninklijke Olie toch nog 0,2% tot 55,7 euro.

De Europese halfgeleidersector kreeg een weinig opbeurend rapport van Morgan Stanley te slikken. Het beurshuis verlaagde immers de winstvooruitzichten voor ASML Holdings, Infineon en STMicroelectronics. Toch trokken de beleggers zich weinig aan van die rapporten. STMicroelectronics won 6% tot 27,9 euro. De Duitse chipfabrikant Infineon steeg 1,5% tot 13,65 euro. Het Nederlandse ASML won maar liefst 9,3% tot 14,65 euro.

Ook de luchtvaartindustrie kon zich herstellen van eerder opgelopen klappen. British Airways kelderde in de morgen 5,7% maar kon zich herpakken en won 4,5% tot 162 pence. Lufthansa steeg 2,6% tot 10,9 euro.

De handel in de Britse spoorwegbeheerder Railtrack was maandag geschorst, na de aankondiging dat de Britse overheid de onderneming, die met torenhoge schulden kampt, weer in overheidshanden neemt. Topman Steve Marshall trok hierop zijn conclusies en kondigde zijn vertrek aan. Het bedrijf heeft de schulden onder meer opgelopen door schadeclaims wegens een slecht functionerend spoorwegnet. Fondsen die gebruik maken van het spoorwegennet van Railtrack zakten, zoals Stagecoach (-1,6% tot 60 pence) en National Express Group (-3,6% tot 765 pence).

Stijn Decock/ Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud