Europese beurzen openen weinig optimistisch

Vanmiddag op 12 uur worden voorlopige cijfers bekendgemaakt over de BBP-evolutie in de eurozone in het derde kwartaal. Economen verwacht dat de groei is teruggevallen tot 0,1% ten opzichte van het tweede kwartaal en tot 1,3% op jaarbasis. De ondernemingen stellen nieuwe investeringen uit tot de conjunctuur weer aantrekt. Bijzonder beangstigend is het dat de drie grootste economieen ter wereld - de VS, Japan en Duitsland - tegelijkertijd aan het krimpen zijn en dat voor het eerst sinds 1974. In Frankrijk ten slotte is het ondernemersvertrouwen tot het laagste peil in 8 jaar gedaald.

De toonaangevende indices tonen duidelijk de ongerustheid van de beleggers aan. Na drie kwartier handel verliest DJ EuroStoxx50 0,8% en de DJ EuropeStoxx50 0,9%. De Euronext100 staat 0,3% lager.

Frankfurt (+0,25%) is de enige beurs die vooruitgaat. Elders wordt er verlies opgetekend. In Madrid loopt dat verlies op tot bijna 1%. Londen verliest 0,5%, Parijs 0,4% en Amsterdam 0,6%.

De grote kanonnen uit de technologiesector staan onder druk. Philips verliest 3,3% tot 29,40 euro, Ericsson 2,6% tot 56,5 kroon en Nokia 2,5% tot 25,13 euro.

In de financiele sector daalt ABN Amro met 2,2% tot 17,56 euro. De Nederlandse bank is een van de kredietverschaffers voor een krachtcentraleproject van Enron in India. De Amerikaanse energiehandelaar moet waarschijnlijk een gerechtelijk akkoord aanvragen nu Dynegy de overnameplannen laat varen.

Troost in de defensieve farmasector zit er niet in. GlaxoSmithKline (-0,9% tot 1.799 pence) heeft te lijden onder de aangekondigde verkoop van een groot belang door The Wellcome Trust. Novartis (-2,6% tot 57,3 Zw.fr.) verliest door plannen van Deutsche Bank om voor 2,8 miljard euro aan converteerbare obligaties van de hand te doen. De obligaties zijn omzetbaar in aandelen Novartis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud