Advertentie

Europese beurzen somber gestemd

Na driekwartier handel is Zurich (-1,3%) de grootste verliezer, samen met Stockholm (-1%). Parijs, Frankfurt en Amsterdam dalen tussen 0,7% en 0,9%. Londen (-0,3%) houdt min of meer stand, net als Milaan (+0,1%). Alleen Madrid (+0,6%) houdt er de moed in.

De fors gestegen werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten voeden de vrees dat de bodem nog steeds niet bereikt is. De sfeer op de beurzen, die al maanden hopen op betere macro-economische cijfers, is tot onder het nulpunt gedaald. Op Wall Street verloor de Dow vrijdag 2,4%, terwijl in Japan de Nikkei-index maandag 3,1% lager sloot.

Dinsdag is het uitkijken naar een rapport over de toestand van de Franse economie. Waarnemers gaan ervan uit dat zij in het tweede kwartaal de traagste groei te zien gaf sinds het laatste kwartaal van 1996. De Spaanse krant El Mundo schreef dat de economische groei in Spanje verder zal vertragen tot in het eerste kwartaal 2002.

Opvallende dalers in Europa zijn hotelgroep Accor (-4,4%) en cateringgroep Sodexho (-3,2%). Zij hebben beide te lijden onder het gedaalde consumentenvertrouwen.

Energiegroep Scottish Power verliest 8,8%. De ineenstorting van de elektriciteitsprijzen in het westen van de VS zal Scottish Power 300 miljoen dollar kosten en de winst per aandeel over het boekjaar 2002 met 9 pence afromen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud