Advertentie

Europese beurzen struikelen over Infineon

Even voor de middag noteert de DJ Europe Stoxx50 0,1% hoger op 3.814,36 punten. De DJ Euro Stoxx50 verdappert met 0,3% tot 3.960,38. Bij de verschillende beurzen wordt Frankfurt onder het nulpunt gestuurd door Infineon, terwijl Parijs op winst wordt geholpen door Vivendi Universal.

In de resultatenstroom lijken beleggers weinig oog te hebben voor de macro-economische cijfers. Deze morgen raakte bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen tot het laagste niveau is gezakt in 5 jaar. De IFO-indicator daalde in juni immers tot 89,5, vergeleken met een niet herziene 90,8 in mei. Economen hadden voor mei een daling verwacht tot 90,0. De hoofdeconoom van het IFO-instituut ziet trouwens weinig beterschap en verwacht dat de dalende trend zich op korte termijn zal voortzetten.

Kwartaalcijfers waren er deze morgen onder meer van Infineon, Eurotunnel en Vivendi Universal. In de VS wordt de lijst vanmiddag aangevuld met 3M, AT&T en Goodyear. Vanavond nabeurs is het de beurt aan Amazon.com.

Belangrijkste stoorzender maandag is Infineon dat 2,2% goedkoper wordt op 26,70 euro. De chipproducent rapporteerde een kwartaalverlies van 371 miljoen euro, na een winst van 266 miljoen euro een jaar eerder. Voor de rest van het boekjaar verwacht de groep trouwens ook verliescijfers. Vanaf het boekjaar 2001/2002 verwacht de groep uit de rode cijfers te komen, maar daar hebben beleggers in de sector geen oren naar. ASML verliest in Amsterdam 0,7% op 21,96 euro. Volgens Het Financieele Dagblad heeft de Nederlandse groep het moeilijk om een leverancierscontract met Intel tot een goed einde te brengen. Philips verliest 0,7% tot 28,96 euro en in de City kijkt Sage tegen een verlies aan van 1,3% op 210,50 pence. Siemens laat 2,1% liggen op 59,08 euro. Heel wat beter vergaat het ARM Holdings dat 8,4% aan de notering kan toevoegen op 218 pence. De grootste Europese chipontwikkelaar kondigde aan dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 23% in de lift zat. Bovendien heeft de groep vertrouwen in het verdere verloop van het huidige boekjaar.

Nog in Londen moet Vodafone 1,8% prijsgeven tot 138,75 pence, het laagste niveau sinds oktober 1998. Eerder deze maand kondigde de Britse telecomgroep aan de investeringen in een nieuw mobilofoonnetwerk uit te stellen. De dalers in de telecomsector worden trouwens aangevoerd door KPN dat 4,5% moet prijsgeven tot 5,12 euro.

De sterkste stijgers worden aangevoerd door Vivendi Universal dat 3,9% aan de notering kan toevoegen op 62,15 euro. De groep zag zijn bedrijfscashflow tijdens het tweede kwartaal met 57% groeien, van 830 miljoen tot 1,3 miljard euro. De omzet, zonder Universal Studio Group (USG), steeg met 16% tot 6,6 miljard euro. De bedrijfscashflow en de omzet voor het hele jaar zullen de verwachtingen halen of misschien zelfs beter doen, zegt Vivendi.

Nog meer goed nieuws is er voor de olieaandelen die profiteren van de berichten over een drastische oliebeperking van de OPEC-landen in een poging de dalende olieprijs op te krikken. British Petroleum stijgt alvast met 1,5% tot 566,50 pence en voor Shell zit er 1,7% extra in tot 575 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud