Europese beurzen: techno- en telecomsector geven richting aan

De elektronicagigant pakte met een winstwaarschuwing uit, maar koppelde daar positieve verwachtingen aan vast voor de chipdivisie. De telecomsector kreeg een zetje van BT en AT&T die een punt zetten achter hun verlieslatende joint venture Concert.

De Euro Stoxx50, die de steraandelen van de eurozone bundelt, noteert 1,7% hoger op 3.451,01 punten. De Europe Stoxx50 wint 0,7% tot 3.434,95 punten en de Euronext100 sloot 1,5% hoger op 736,9 punten.

In Londen verloor British Telecom 2%. BT kondigde aan dat het een punt zet achter Concert, de joint venture met AT&T. Het avontuur met de Amerikanen kost BT uiteindelijk 1,2 miljard pond en 2.300 mensen verliezen hun baan. De langverwachte maatregel maakt het mogelijk dat BT zichzelf opsplitst in twee beursgenoteerde bedrijven. Eén voor de vaste lijnen en één voor de mobiele telefonie. Veel sectorgenoten van BT sloten de dag wel met winst af. Deutsche Telekom staat twee uur voor het slot 4,8% hoger, het Spaanse Telefónica steeg met 1,2% en France Télécom zag de koers zelfs met 9,6% aandikken.

Philips steeg met 5,0% tot 24,35 euro. Beleggers kijken vooral naar de halfgeleiderafdeling, waar de omzet in het derde kwartaal licht boven de verwachtingen uitkwam en in het vierde kwartaal weer zou moeten toenemen.

"Beleggers zijn bereid om te betalen voor deze aandelen in het vooruitzicht van een economisch herstel volgend jaar," zei een fondsbeheerder. Chipfabrikant STMicroelectronics won in Parijs 3,8%, Infineon staat 6,3% hoger. Makers van mobiele telefoons die veel gebruik maken van chips, zoals Siemens (3,7%), Nokia (4,1%) en Ericsson (0,5%), konden ook winsten bijschrijven. Siemens liet maandag weten 7.000 banen te schrappen.

Producent van telefonieapparatuur Marconi werd 31,4% hoger gestuurd, nadat beurshuis Goldman Sachs het advies voor het Britse bedrijf verhoogde. Maandag kwam Marconi met halfjaarresultaten. Sectorgenoot Alcatel boekte in Parijs een winst van 8,6%.

Luxewarengroep LVMH sloot 6,7% hoger. De omzet van het concern steeg in het derde kwartaal met 4%. In september namen de verkopen af door de aanslagen op de VS. De vooruitzichten op korte termijn blijven onzeker, aldus het bedrijf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud