Advertentie

Europese beurzen zetten herstel verder

Sinds begin deze maand keek de Euro Stoxx50 vrijdag tegen een verlies aan van 6,4% en boerde de Europe Stoxx50 met 5,6% achteruit.

De winst op de aandelenmarkten gaat inmiddels ten koste van de obligaties. Die verliezen voor het eerst in vier dagen terrein en sturen het effectief rendement van bijvoorbeeld de Duitse 10-jarige obligatie 3 basispunten hoger tot 4,82%. Gisteren bereikte de Duitse rente het laagste niveau sinds april.

Het Europese beursklimaat krijgt deze morgen een zetje van Wall Street waar de Nasdaq gisteravond 1,3% hoger sloot. Het advies van Goldman Sachs om terug in de chipsector te stappen werd in New York gretig opgevolgd. Beleggers op het oude continent lijken inmiddels wat immuun te geraken voor winstwaarschuwingen. Vanmorgen liet Henkel immers weten de verwachtingen voor 2001 niet te zullen halen, maar in Frankfurt komt de koers nauwelijks in beweging. Collega Unilever lijkt in Amsterdam al evenmin onder de indruk en gaat zelfs 0,2% hoger postvatten.

Heel wat beter vergaat het Deutsche Telekom dat ruim 4,0% aan de notering kan toevoegen op 19,90 euro. Goldman Sachs zette de Duitse telecomgroep op zijn aanbevelingslijst. De voorbije vijf dagen verloor Deutsche Telekom 21% van zijn waarde. KPN bereikte gisteren nog een historisch dieptepunt, maar weet zich deze morgen verzekerd van een winst van 2,5% tot 4,84 euro. De meeste andere Europese technologieaandelen gaan het inmiddels ook hoger zoeken, met dank aan Nasdaq overigens. Die dankbaarheid laat zich tevens gevoelen bij Alcatel dat 3,4% aan de notering kan toevoegen op 18,99 euro en bij Philips dat 2,8% duurder wordt op 30,70 euro.

In de financiële sector waren deze morgen flink wat resultaten te rapen. Er waren echter weinig echte verrassingen bij, wat in het huidige klimaat op zich al goed nieuws is. Dat is onder meer te merken bij het Zwitserse UBS dat een winstdaling van 26% rapporteerde, maar toch 5% aan de koers kan toevoegen op 78 Zwitserse frank. Analisten hadden een nog groter verlies verwacht voor de grootste Zwitserse bank. Allianz boekte over de eerste jaarhelft een 7,8% lagere winst en krijgt er 0,7% bij tot 232,7 euro. Fusiepartner Dresdner Bank verliest tegen de trend in 0,5% op 44,8 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud