Europese beurzen zetten week met winst in

De DJ Eurostoxx 50 krijgt er 35,14 punten bij, of 0,87%. De DJ Europe Stoxx noteerde een winst van 18,16 punten of 0,47%. Het zijn vooral de banken die het mooie weer maken.

Om 12.30u was in Londen de index gestegen met 0,14% tot 7,90 punten. De DAX steeg met 0,69% tot 39,30 punten en ook de CAC-index deed het goed met 0,94% tot 47,18 punten. De Euronext100-index won 0,65% tot 865,04 punten.

HSBC Holdings kwam met mooi ogende resultaten. In het eerste halfjaar zag de Britse bankgroep de nettowinst met 4% toenemen tot 3,67 miljard dollar. De omzet op het Europese vasteland steeg dankzij de overname van Crédit Commercial de France. Voor de bekendmaking van de resultaten waren de beleggers al hoopvol gestemd en begon het aandeel al licht te stijgen. Op het moment dat de verwachtingen werden ingelost groeide de winst verder met 4,53% tot 854 pence.

British Telecom daarentegen laat zich opmerken onder de dalers. De Sunday Times berichtte dat een consortium rond de Westdeutsche Landesbank 18 miljard pond wil neertellen voor de vaste telefoniedivisie van de telefoongroep. Het bericht werd niet bevestigd door de partijen. Om 12.00u werd een verlies van 2,66 % genoteerd tot 485 pence. De andere telecomconcerns doen het aanmerkelijk beter. KPN klimt met 4,10 % tot 5,84 euro. Deutsche Telekom volgt met 3,15 % op 24,55 euro.

Veel belangstelling was er ook voor de luchtvaartsector. British Airways kwam met resultaten die in de lijn van de verwachtingen lagen. Tijdens het eerste kwartaal behaalde het bedrijf een winst van 50 miljoen pond, slechts de helft van de winst tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar. BA liet ook weten aan de Sunday Times dat het nog steeds flirt met het plan nog dit jaar een belang in de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM te verwerven. Aanvankelijk zal het bedrijf genoegen nemen met een participatie van 10 à 15 %, maar mettertijd wil de Britse luchtvaartmaatschappij KLM volledig in bezit nemen. Intussen kondigde KLM aan dat het komende winter de transportcapaciteit zal verminderen, wat gevolgen zal hebben voor het aantal werknemers. Het zou gaan over natuurlijke afvloeiing van een nog onbepaald aantal werknemers.

In de biersector trekt Interbrew alle aandacht naar zich toe. De Belgische biergroep neemt de Duitse sectorgenoot Brauerei Beck over. Het legt daarvoor maar liefst 3,5 miljard mark (1,79 miljard euro) op tafel. In Londen halen beleggers opgelucht adem. Ze zijn tevreden dat concurrenten Scottish&Newcastle en South African Breweries de forse overnamesom niet moesten ophoesten. Dit resulteerde in een lichte stijging van de koersen, respectievelijk met 1,69 % en 0,88%. Bij Heineken reageren ze ietwat ontgoocheld: het aandeel boekt een licht verlies met 0,33 %.

De euro noteert tegen 0,8807 dollar. Dat is 0,38 eurocent minder dan vrijdagavond. Het rendement van de tienjarige Duitse Bund daalde met 2,2 basispunten tot op 4,887 %.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud